Sutra izmjene režima saobraćaja zbog protesta ispred OHR-a

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Udruženju građana “Restart BH” za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnice Zagrebačka.

Izmjena se odnosi na krajnju saobraćajnu traku koja se prostire neposredno naspram zgrade OHR-a, a po potrebi i obustave saobraćaja, uz prethodnu procjenu i saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova KS, za sutra, 31. marta 2023. godine u vremenu od 14:00 do 16:00 sati, radi održavanja mirnih protesta u organizaciji navedenog udruženja.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od potpune obustave motornog saobraćaja, kao i javnog prevoza u dijelu kolovoza ili punom profilu saobraćajnice u skladu sa procjenom MUP-a KS gdje će se, u tom slučaju, saobraćaj usmjeravati alternativnim pravcima.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno završetka protesta, uspostaviti će se redovni režim saobraćaja.

Podsjetimo, udruženje ReSTART BiH i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 pozvali su građane na proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu u petak, 31. marta, sa početkom u 14 sati.

Građanski aktivista i organizator protesta Suad Đozić poručio je da će svojim izlaskom ispred OHR-a građani potvrditi da su za građanski koncept uređenja društva.

Zaustavimo dalju razgradnju države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora.

Svojim izlaskom ćete potvrditi da ste za građanski koncept uređenja društva kao osnovu za modernu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se poštovati ljudska i građanska prava svih njenih građana kao što je u svim zemljama EU”, poručio je Đozić.

Ističe da građani moraju izaći na proteste i zbog budućih naraštaja i njihove budućnosti.

Izađite na ulicu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog svoje djece i njihove budućnosti. Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5“, istakao je Đozić.

Kako je navedeno u pozivu, na skupu će se, između ostalih, obratiti Azra Zornić, Adil Kulenović, Miro Lazović, Suad Đozić, Mujo Aganović i Bakira Hasečić.