Szijarto: Dodik je moj prijatelj i ko god ga sankcioniše ponižava ljude u RS

Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova tokom posjete Bosni i Hercegovini u intervjuu za RTRS komentarisao je proces proširenja Evropske unije, ali i svoj odnos sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske navodeći da je on njegov prijatelj.

Szijarto je istakao da zemlje Zapadne Evrope nisu iskrene kada govore o proširenju EU tvrdeći da uvijek govore da žele da Zapadni Balkan bude dio evropske zajednice, ali da postoje i pojedine članicek koje usporavaju napredak pojedinih zemalja ka putu u EU.

Kada smo iza zatvorenih vrata, 27 zemalja članica, onda govore vrlo protiv proširenja. Zabrinuti su, dosta je stvari tu umjetno i nisu spremni da idu ka proširenju. Zato mislim da je jako važno razumjeti da postoje zemlje koje jako usproravaju proces proširenja.

Nikada to neće otvoreno reći, ali ako pogledate njihove radnje, stalno su zabrinuti, ne slažu se sa komisijama. Tako da oni usporavaju proces. Mi urgiramo da oni to ne rade”, rekao je Szijjarto za RTRS.

Govorio je i o sankcijama EU Rusiji zbog rata u Ukrajini navodeći da bi one donijele više štete evropskoj, a ne ruskoj ekonomiji.

Poručio je da generalno sankcije nisu dobar put navodeći da je pozicija Mađarske po tom pitanju jasna i da se ova zemlja zalaže samo za mir.

Zatim je govorio o ekonomskim i privrednim projektima koje je Mađarska pokrenula sa Republikom Srpskom navodeći da ima odličnu saradnju sa Dodikom kojeg je nazvao prijateljem.

U RS se uvijek osjećam kao kod svoje kuće. Ovdje imam mnogo prijatelja, pogotovo predsjednika Dodika. Danas su me na konferenciji za novinare u Sarajevu pitali šta mislim o Dodiku, a ja sam rekao ‘koga briga, treba nas biti briga samo šta ljudi u Republici Srpskoj misle o njemu’.

On je legitimni vođa, on je izabran. Ko god ga osporava ili stavlja na listu sankcija, ponižava ljude Republike Srpske jer su ga oni izabrali i mi to moramo poštovati. Lično, Dodik je prijatelj Mađarske, moj dobar prijatelj i mi smo prijatelji Republike Srpske”, poručio je, između ostalog Szijarto.