U akciji “Transporter” uhapšeni policajci iz RS-a i bivši Mektićev savjetnik

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su okviru nastavka operativne akcije kodnog naziva “Transporter“ uhapsili šest osoba inicijala B. C., M. M., P. V., S. V., D. K. i M. V. na području Banjaluke.

Uhapšeni će biti danas sprovedeni u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a nadležnom tužilaštvu bit će dostavljen i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Organizovani kriminal“ iz člana 250 KZBiH i to:

-za osobu B. C. kao organizatora kriminalne grupe i lice A. N. u vezi sa KD “Neovlašteni promet opojnim sredstvima“ iz člana 105. stav.1. KZBiH;

-za osobe M. M. i P. V. u vezi sa KD “Neovlašteni promet opojnim sredstvima“ iz člana 195. stav 1. KZBiH i KD “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 315. KZRS;

-za osobu P. D., kao organizatora kriminalne grupe, te osobe M. M., D. K., S. V. i M. V. u vezi sa KD “Zloupotreba službenog položaja“ iz člana 315. KZRS i KD“Sprečavanje dokazivanja“ iz člana 336 KZ.

Sve aktivnosti se sprovode po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Imajući u vidu da se među uhapšenima nalaze i dva policijska službenika, D. K. i M. V., isti će biti suspendovani, a protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

Podsjećamo da su u akciji “Transporter“ koja se realizuje još od 2021. godine. policijski službenici pronašli i oduzeli 303 kg opojne droge skank, a privremeno je oduzeto više skupocjenih putničkih motornih vozila.

Kako saznajemo, među uhapšenima su Bojan Cvijetić, bivši saradnik Dragana Mektića, Mladen Milovanović, bivši visokorangirani inspektor MUP-a RS, Predrag Vatreš, također bivši inspektor, zatim, šef Odsjeka za krađe vozila Siniša Vukašinović, te inspektori Danijel Kovačić i Miladin Vučić.