U većem dijelu BiH na snazi žuti meteoalarm, babine huke pokazuju zube

U Bosni i Hercegovini preovladava oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom.

Temperature zraka izmijerene u sedam sati iznosile su: Bjelašnica -3, Ivan Sedlo 2, Sokolac 3, Drvar 4, Bihać, Bugojno, Livno i Sarajevo 5, Gradačac 6, Doboj, Sanski Most, Srebrenica, Trebinje, Tuzla, i Zenica 7, Banja Luka, Prijedor, Široki Brijeg i Zvornik 8, Bijeljina, Mostar i Stolac 9, te Neum 10 stepeni Celzijusa.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Prema kraju dana ili u večernjim satima u nizinama centralne i istočne Bosne može biti susnježice ili slabog snijega, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren do pojačan, povremeno sa jakim udarima, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Krajem dana ili tokom noći je moguća susnježica ili slab snijeg. Dnevna temperatura oko 6 stepeni Celzijusa.

U većem dijelu BiH na snazi žuti meteoalarm

Zbog vjetra koji puše ili se očekuje tokom dana na području cijele Hercegovine kao i svim dijelovima Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području banjalučke, fočanske, prijedorske, trebinjske i višegradske regije očekuje mjestimično pojačan vjetar sa udarima većim od 11 metara u sekundi (40 kilometara na sat).

Istovremeno se na području bihaćke, livanjske, mostarske, sarajevske i tuzlanske regije očekuje vjetar do 40 kilometara na sat.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U narednih nekoliko dana “izmijenjat” će se godišnja doba

U četvrtak, sutra, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar u Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren do pojačan, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 7, dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 °C.

U petak sunčano vrijeme. Vjetar slab, veći dio dana, istočni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od -4 do 2, na jugu do 4, dnevna od 7 do 12, na jugu do 16 °C.

U subotu sunčano. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, na jugu do 6, dnevna od 12 do 18 °C.

U nedjelju jutro sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, dnevna od 14 do 20, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 22 °C.

Šta su babine huke?

Babine huke počinju nakon Džemreta, i traju “od po devete do po desete” hefte poslije Božića, govorili su naši stari.

Dakle, to bi bilo od 10. do 17. marta, odnosno upravo period u kojem smo sada.

Nekada to bude malo ranije, nekada kasnije, ali uglavnom babine huke pokažu svoje “zube”.

To je vrlo nestabilno vrijeme, vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Za vrijeme babinih huka, često se u jednom danu više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno vjetrom.

Babine huke su, prema narodnom predanju, dobile ime po babi Marti. Inače, narodna metorologija kaže da se u martu mora tri puta “posoliti”, odnosno da mora tri puta pasti snijeg.

Ukoliko ne padne snijeg tri puta u martu, onda će treći put biti u aprilu.

Ovaj period naziva se još i baba Marta ili marčane bure.

Šta su džemre, Babine huke i marčane bure?

Baba Marta (mitološko značenje) je pojam nastao kao perosnifikacija mjesec marta, njegove varljive prirode i nepredvidivih meteoroloških prilika.

“Baba Marta“ garantuje nevrijeme i kada mu nije vrijeme i sreće se kod gotovo svih slovenskih naroda.

Za “Babu Martu“ karakteristične su i “Babine huke“ (Babini ukovi). To je period kraja marta i početka aprila kada iznenada i mimo reda zapušu studeni vjetrovi (huke) i zapada susnježica koja pravi „lapavicu“ — tečno blato sa snijegom po tlu.

Porijeklo riječi

Ime Babe Marte nastalo je po mjesecu martu, odnosno rimskom bogu rata Marsu. Oštra je i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proljeću koga najavljuje.

Mitološka prošlost

Legenda kaže da se ona prvi put razgnjevila kada joj je rimski kralj Numa Pompilije oduzeo mjesto prve dame u kalendaru, dodavši ispred nje još dva mjeseca.

Od tada je, ta uvrijeđena starica, postala vrlo ćudljiva. Čas se u njoj budi ratni duh boga Marsa, pa se tako sveti šaljući na zemlju hladnoću, čas svojim toplim osmijehom donosi proljetnu radost.

Prema narodnom vjerovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih zamisli i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi.

Kada toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude kako treba da pripaze na ponašanje.