Video/ Kako je jedan turski pilot čestitao Dan nezavisnosti BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas slave Dan nezavisnosti svoje domovine.

Na današnji dan prije 31 godinu, preciznije 1992. godine, na referendumu je izglasana nezavisnost naše domovine.

Kao što je poznato, na glasanje je tog 1. marta 1992. izašlo oko 64 posto biračkog tijela, od čega je 99 posto građana glasalo za nezavisnost BiH.

Čestitke stižu sa svih strana, ali svakako nezaboravan je i snimak koja se pojavila prije nekoliko godina na kojem jedan turski pilot tokom leta građanima Bosne i Hercegovine šalje pisanu čestitku.

Nakon što je pokazao poruku “Sretan Dan nezavisnosti, Bosna i Hercegovina”, pilot je pokazao i zastavu naše zemlje.

Snimak je viralan svake godine kada se u Bosni i Hercegovini i dijaspori proslavlja 1. mart – Dan nezavisnosti, pa i danas kruži društvenim mrežama.

Nogometni savez BiH ni ove godine nije čestitao Dan nezavisnosti

Dok danas veliki broj ljudi praznuje zbog Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, veliki broj sportista, klubova i drugih sportskih institucija građanima Bosne i Hercegovine putem društvenih mreža, ili na drugi način, čestitao je ovaj jako bitan državni praznik.

To nije slučaj sa Nogometnim/ Fudbalskim Savezom Bosne i Hercegovine, koji se povodom Dana nezavisnosti još uvijek nije oglasio.

Krovna kuća bh. fudbala posljednji put na svojoj službenoj web stranici vijest je objavila jučer, a tiče se priprema futsal reprezentacije BiH i njihovih priprema.

Zanimljivo je da su od ranih jutarnjih sati Dan nezavisnosti BiH čestitali neki od najvećih sportista Bosne i Hercegovine, ali i sportski kolektivi koji nemaju nikakve veze za N/FS BiH, poput njemačkog Schalkea.

Indikativno je da ovo nije prvi put da N/FS BiH nije čestitao građanima ovaj državni praznik.

Ista situacija dogodila se i prošle godine, a zapravo cijela praksa oko ignorisanja Dana nezavisnosti BiH počela je kada je na čelo krovne kuće bh fudbala došao Vico Zeljković.

Predsjednik Saveza nije ništa objavio ni na svojoj privatnoj Facebook stranici, na kojoj inače informiše javnost o svojim aktivnostima, neke od kojih nemaju veze sa fudbalom, poput saučešća stradalima u zemljotresu u Turskoj, do posjeta vjerskim objektima u državama koje posjećuje.

Budući da još uvijek nije kraj radnog dana, N/FS BiH još ima vremena da čestita javnosti u Bosni i Hercegovini dan u kom su građani Bosne i Heregovine putem referendumskog pitanja odlučili da se odvoje od ostatka Jugoslavije.

Prije 31. godinu građani BiH odlučili su da žele živjeti u nezavisnoj državi

Prije 31. godinu građani Bosne i Hercegovine na referendumu 29. februara i 1. marta odlučili su da žele živjeti u nezavisnoj državi.

Tada je voljom većine građana, Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država, a nakon toga i međunarodno priznata.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine, 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava.

Ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti počela je četverogodišnja agresija na BiH.

BiH je postala članica UN-a na osnovu Rezolucije 755, čime je, kao sukcesor Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ.

Generalna skupština UN-a jednoglasno je primila BiH u svoje članstvo. Tako je BiH dobila puni međunarodni legitimitet.

Zemlje članice tadašnje Evropske ekonomske zajednice, pretače Evropske unije, 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

BiH je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 183 države članice Ujedinjenih nacija, a vodi se intenzivna komunikacija s preostalih devet članica (Butan, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati i Centralnoafrička Republika) s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.

Specifičnost svih ovih devet država je da su geografski vrlo udaljene od BiH i da nemaju posebno razvijenu diplomatsku mrežu, što je vjerovatno i jedan od razloga da do danas s njima nisu uspostavljeni diplomatski odnosi.