Vlada RS usvojila Informaciju o prekidu saradnje s ambasadama SAD i Velike Britanije

Vlada Republike Srpska danas je u nastavku 13. sjednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH.

Razlog je, kako se navodi, antidejtonskog djelovanja.

Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

Vlada Republike Srpske je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH”, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Vlada Republike Srpske ističe kako smatra da je “obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici”.

Vlada Republike Srpske će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Vlada Republike Srpske će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira oglasili su se jučer saopćenjem u kojem zražavaju svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate.

U istom saopćenju izrazili su žaljenje zbog najava vlasti RS koje su se danas i obistinile.

Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namjerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz PIC-a.