“Za nove generacije” zvanično u opoziciji u Skupštini KS: “Vlada obmanjuje javnost već u prvim koracima”

Politički pokret “Za nove generacije”, kao dio tzv. Osmorke, od jučer i zvanično odlazi u opoziciju u Skupštini Kantona Sarajevo, saopćeno je iz ovog političkog pokreta.

Kazali su da to ne znači da se neće nastaviti pridržavati potpisanog sporazuma čiji raskid se nikada zvanično nije desio.

Međutim, formiranje Vlade Kantona Sarajevo bez jasnog i transparentnog plana aktivnosti, bez poštovanja spomenutog sporazuma i bez konkretnih i jasno definisanih aktivnosti koje će uslijediti, pokret ‘Za nove generacije’ ne može podržati jer bi bilo u suprotnosti sa prethodno dogovorenim stavovima i preuzetim obavezama“, naveli su iz ZNG.

Zahvalili su se što su uvažili gotovo sve njihove amandmane, ali ipak izražavaju sumnju da u mogućnost izvršenja usvojenog Prijedloga budžeta.

Zahvaljujemo se našim partnerima što su prepoznali naše amandmane koje smo uputili još u toku Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu i što su gotovo sve uvažili i prezentirali kroz Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo.

Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo je uvećan za više od 250 miliona KM u odnosu na Nacrt što nam daje za pravo da sumnjamo u mogućnost njegovog izvršenja, pa se s razlogom pribojavamo da su usvojeni amandmani samo stavke na papiru za čije izvršenje neće biti dovoljno novca“, dodaju iz pokreta “Za nove generacije”.

Vladi Kantona Sarajevo daju šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješe.

No, bez obzira i na to ostaje pitanje zašto taj novac nije bio prikazan u fazi Nacrta budžeta Kantona Sarajevo i da li je na ovaj način obmanjena javnost kroz proces javne rasprave?

Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade Kantona Sarajevo ciljevima dogovorenim u sporazumu Osmorke, kao i stvarnim potrebama naših sugrađana“, naveli su iz ZNG-a.