Zatraženo od Tužilaštva BiH da hitno donese odluke u predmetima protiv Jasmina Mulahusića

Nakon što su mediji objavili priču o prijetnjama i brutalnim uvredama koje je zaprimila supruga ministra vansjkih poslova Elmedina Konakovića, poznata novinarka Dalija Hasanbegović oglasili su se i iz udruženja BH novinari.

Zatražili su da se donese tužilačka odluka u istragama koje se vode protiv Jasmina Mulahusića.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da konačno donese tužilačke odluke u predmetima i istragama koje se vode protiv Jasmina Mulahusića zbog širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, govora mržnje, prijetnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža!

Posljednje, monstruozne prijetnje i uvrede koje dobila i na svom Twitter nalogu objavila novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović – Konaković, zahtijevaju hitno procesuiranje ne samo Jasmina Mulahusića, već i svih drugih osoba koje, ponukane njegovim postovima, otvoreno šire mržnju, prijete i huškaju protiv ove novinarke. Također, uvrede na račun djece i drugih članova porodice novinarke Hasanbegović – Konaković predstavljaju brutalno kršenje prava na privatni život i zaštitu integriteta porodice, zaštićenih članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Ukoliko je sam Mulahusić, zbog činjenice da je nastanjen u Luksemburgu, trenutno nedostupan organima gonjenja u BiH, vjerujemo da policija i tužilaštva mogu barem identificirati i ispitati ostale osobe koje sa svojih Facebook naloga već mjesecima upućuju prijetnje Daliji Hasanbegović – Konaković i njenoj porodici, kao i brojnim drugim novinarima i novinarkama u BiH.

Od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru BH novinara, prijavila je nadležnim institucijama – policiji i tužilaštvima u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou, – čak 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na Facebooku. Tužilaštva su do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi krivičnog djela. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još u septembru 2021. objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i da li će biti podignuta optužnica. Iz državnog Tužilaštva su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu željeli dati bilo kakve dodatne informacije i detalje.

Uz potpuno uvažavanje i razumijevanje da se u interesu istrage određeni detalji ne mogu otkrivati javnosti, Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra nedopustivim šutnju, sporost i neefikasnost postupanja Tužilaštva BiH u navedenim predmetima. Od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića zahtijevamo da u okviru svojih nadležnosti analizira radnje koje su do sada poduzeli postupajući tužioci, te da javnosti saopšti u kojoj su fazi ove istrage i kada će biti donesene tužilačke odluke.

Nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje!” navodi se u saopštenju.

Dalija Konaković objavila zastrašujuće prijetnje, psovke, uvrede i kletve koje dobija

Dalija Hasanbegović – Konaković, novinarka AlJazeere Balkans i supruga ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića već nekoliko godina vodi borbu protiv cyber nasilja i govora mržnje na društvenim mrežama.

Još od 2019. godine, Hasanbegović – Konaković naglašava da je na meti orkestriranih napada.

Ipak, ovakvi izljevi mržnje i prijetnji postali su posebno zastrašujući nakon što je nedavno saopštila da ona i suprug očekuju drugo dijete.

U tvitu sa kojim je novinarka Hasanbegović – Konaković odlučila istupiti danas vidljivi su prikazi poruka ostavljenih ispod njenih objava na društvenim mrežama, ili upućenih njoj direktno putem određenih sredstava komunikacije.

Kažu da su ‘digitalna patriotska brigada’. Znamo već ko ovo podstiče, kreira i ko podržava. Oprostite zbog vulgarnosti.

Dio ‘albuma lijepih želja’ koje od njih dobijam zadnji mjesec. Direktne kletve za mrtvorođenče namjerno preskačem, odbijam prihvatiti da to neko može napisati”, navela je, uz objavu fotografije na kojoj je sadržan cijeli niz sramotnih i zastrašujućih poruka.

Među onima koji su ovakve uvrede ostavljali, bez da sakriju stvarni identitet, ponovo je i Jasmin Mulahusić, protiv kojeg se već vodi istraga zbog istog problema, ali čini se da država za njega nema rješenje.

Hasanbegović – Konaković je nešto ranije ovog mjeseca istupila sa radosnom viješću da će u njihovu porodicu stići još jedna djevojčica, pa su posebno uznemirujuće one prijetnje i uvrede u kojima se nije preskočilo čak ni nerođeno dijete.

Ja sam na meti grupe lažnih i pravih profila koji orkestrirano i organizovano, sa smišljenom agendom, pokušavaju lažima i konstrukcijama da me diskredituju, unište reputaciju, ili u najgorem slučaju – da treću osobu izazovu da me napadne.

Sve je uredno prijavljeno Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Moj slučaj duže od tri i pol godine stoji u njihovim ladicama. Napadi ne prestaju ni do današnjeg dana, a uključuju i moju širu porodicu”, saopštila je nedavno Hasanbegović – Konaković za platformu ‘Safe Journalists’, posvećenu sigurnosti medijskih radnika.

Upozorila je da se o ovakvoj društvenoj anomaliji nipošto ne smije šutiti, te da bi morala biti mnogo brže sankcionisana nego što se to čini u praksi.

Podsjetimo, krajem februara ove godine i Upravni odbor Udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja prijava Udruženju i njihovoj Liniji za pomoć novinarima u vezi sa verbalnim i online napadima na novinare i novinarke, širenju govora mržnje protiv novinara/ki i medija putem društvenih mreža, prijetnji smrću i fizičkim nasiljem te ugrožavanja slobode medija od policijskih institucija i pravosudnih organa.