Zbog zatvaranja dvije trake na Marijin Dvoru oštro reagovao Šteta, najavio podnošenje prijave zbog ruševine

Već nekoliko dana traju nesnosne gužve u centru Sarajeva zbog ruševine na Marijin Dvoru i zatvaranja dvije saobraćajne trake.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je podnošenje prijave protiv onih koji su odgovorni za to što je zbog urušavanja zgrade na Marijin Dvoru u Sarajevu ugrožen saobraćaj.

Zbog ruševnog objekta na Marijin dvoru i novonastale situacije u kojoj je skoro cijela glavna saobraćajnica blokirana, tražim hitnu reakciju svih nadležnih. Ugrožena je sigurnost građana, svih učesnika u saobraćaju i funkcionisanje javnog prijevoza u grad”, naveo je Šteta.

Dalje je dodao da je saobraćaj obustavljen i saobraćajnica zatvorena odlukama viših nivoa vlasti zahtijevajući hitno rješenje ovog problema.

Iako Ministarstvo saobraćaja nije nadležno za ovu saobraćajnicu, stavljamo na raspolaganje sva naša iskustva, znanja, kako bi se ovaj problem što prije riješio u najboljem interesu svih građana”, istakao je.

Poručio je da nije vrijeme za prebacivanje odgovornosti i usporavanje procesa.

Ovakve stvari se moraju rješavati u hitnom postupku kako bi se na prvo mjesto stavila sigurnost građana i saobraćaj vratio u normalno stanje. Ukoliko se problem ne riješi hitno, pokrenut ćemo prijave protiv svih odgovornih za trenutno stanje”, zaključio je Šteta.

Podsjetimo, električna centrala na Marijin Dvoru koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, dugo je u ruševnom stanju, a prošle sedmice se građevina počela urušavati nakon čega je taj dio oko nje ograđen žutim trakama, a saobraćaj je također zaustavljen u jednom dijelu saobraćajne trake zato jer su ruševine završile na tom mjestu.

Na svu sreću nije bilo povrijeđenih građana, a odgovornosti nadležnih su se počele prebacivati pa se tako oglasio načelnik Općine Centar Srđan Mandić koji je prozvao Gradsku upravu i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika, a on je ubrzo dobio odgovor od gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i člana Komisije Faruka Kapidžića.

Međutim, ništa se konkretno nije poduzelo, sve je završilo na međusobnom “prepucavanju”, a ruševni objekat je i dalje opasnost po ljude i okolnu imovinu.