Žene borci Armije RBiH dobile podršku Općine Stari Grad

U redovima Armije RBiH, u periodu agresije na našu zemlju od 1992-1995. godine, borilo je 5.360 žena.

Mnoge od njih dale su živote za ovu zemlju, neke su teško ranjene i stekle statuse ratnih vojnih invalida, a veliki je broj i onih koje se danas bore sa PTSP-jem.

U decembru 2020. godine formirale su Udruženje “Žene borci 92-95 Kantona Sarajevo” koje danas broji 120 članica.

Odmah po formiranju obratile su se za pomoć općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

Svjestan značaja koje su žene dale u odbrani Bosne i Hercegovine u redovima Armije RBH kojoj je i sam pripadao, načelnik Ibrahim Hadžibajrić im je omogućio korištenje prostorija u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo u ulici Mula Mustafe Bašeskije, saopćeno je iz Općine.

Žene borci u ovim prostorijama ubuduće će okupljati svoje članice i raditi na evidentiranju svih žena koje su bile u redovima Armije RBiH i podrške njihovom institucionalnom zbrinjavanju.

Kako je istakla predsjednica Udruženja Sabaheta Ćutuk, načelnik Hadžibajrić je jedini koji im je do sada konkretno pomogao i pružio ruku.

Udruženje smo formirali u decembru 2020. godine sa jedinom namjerom, a to je zbrinjavanje i insitucionalna pomoć ženama koje su odbranile ovu zemlju. Načelnik Hadžibajrić je jedini koji nam je konkretno pomogao dodjelom prostorija u kojima ćemo raditi.

Trenutno smo u fazi uređivanja i prilagođavanja tog prostora u ulici Mula Mustafe Bašeskije, a veoma brzo ćemo početi sa radom“, istakla je Ćutuk.

Za nesebičnu podršku ženama borcima i udruženju koje brine o njima, Ćutuk je načelniku Hadžibajriću uručila zahvalnicu.

Iako su dobrovoljno pristupile Armiji RBiH i spremno stale u prve redove i branile zemlju, nažalost žene borci nisu institucionalno zbrinute i nalaze se na marginama društva.

Nijedna institucija nema provjerenu evidenciju o tome šta se poslije agresije desilo sa tim ženama.

Udruženje “Žene borci 92-95 Kantona Sarajevo“ radit će na provjeri i prikupljanju detalja, te sačinjavanju jedinstvene baze podataka.

Načelnik Hadžibajrić zahvalio se za posjetu, te poručio da će Općina Stari Grad uvijek brinuti o onima koji su branili ovu zemlju i udruženja koja na tome rade.

Pored predsjednice Sabahete Ćutuk, posjeti su prisustvovale i članice Udruženja “Žene borci 92-95 Kantona Sarajevo“ Kristina Mujak, Suada Džino i Senada Velić.