Ambasada SAD: “Nadamo se da će nova vlast pobijediti korupciju i omogućiti ekonomski rast”

Američka ambasada je čestitala građanina Bosne i Hercegovine na formiranju nove Vlade Federacije BiH.

Izrazili su nadu da će nova vlada uspostaviti vlast kakvu po mjeri građana.

Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne upravljati i provoditi vitalne reforme neophodne za rast ekonomije Federacije, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga.

Nadamo se da će nova vlada iskoristiti ovu priliku da uspostavi vlast koju građani Federacije žele i zaslužuju“, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, ranije su se oglasili i iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nakon što je danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao novu entitetsku vladu.

Pozdravili su formiranje Vlade FBiH.

OHR pozdravlja davno zakašnjeli završetak formiranja Vlade FBiH i provođenje volje birača izražene na oktobarskim izborima.

Nova Vlada treba brzo da se angažuje u rješavanju potreba građana i usvajanje hitnih i neophodnih reformi kako bi BiH krenula naprijed na svom putu prema EU. Svaka nova vlast, bez obzira koje stranke čine većinu, treba prvenstveno biti posvećena građanima”, naveli su iz OHR-a.

Predstavnički dom PFBiH je, podsjetimo, danas sa 51 glasom za, jednim suzdržanim i dva protiv izglasao novu Vladu FBiH, a nakon što je jučer visoki predstavnik nametnuo odluku o deblokadi njenog formiranja.

Tokom cijele sjednice, ispred zgrade Parlamenta FBiH trajali su protesti.

Nakon izglasavanje Vlade, okupljeni su se počeli razilaziti, no nije prošlo bez incidenta.