Damir Nikšić: “Prekršili bi Ustav i ovako i onako, e zašto bi ga kršili kako vi hoćete”

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer imao vanrednu sjednicu. Na dnevnom redu bila je samo jedna tačka.

Materijal koji je Predstavnički dom dobio od rukovodstva FBiH. Radi se o Informaciji o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Uz tu odluku, došla je i saglasnost od potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića.

Kao i odgovor potpredsjednika FBiH Refika Lende da on nije dao saglasnost na navedenu odluku.

Tokom rasprave o predloženom dnevnom redu, bilo je tosta burno. Prijedlog spomenute tačke dnevnog reda iz redova SDA i DF smatrali su kršenjem Ustava.

Dok su iz redova većine poručivali da bi Ustav FBiH bio prekršen da vanredna sjednica nije sazvana.

Obraćenje Damira Nikšića iz Naše stranke tokom rasprave o dnevnom redu završilo je i na društvenim mrežema, prenosi Fokus.

Nikšić je pojasnio opoziciji svoje viđenje trenutne situacije kada je sporna tačka u pitanju.

Inače Parlament FBiH završio je vanrednu sjednicu tako što je ipak usvojio zaključke i deklaraciju u vezi Informacije o Odluci o imenovanju premijera Vlade, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH, a koju je primio k znanju.

Predstavnički dom je konstatovao da u ustavnom roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, nije u potpunosti završen proces imenovanja Vlade FBiH kako to nalažu odredbe entitetskog ustava, odnosno nije data saglasnost na Odluku o imenovanju Vlade kako to predviđaju rokovi propisani Ustavom.

Drugim usvojenim zaključkom poslanici su izrazili opredjeljenje da se što prije formira nova Vlada i pozvali su sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za ovo pitanje da bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Na prijedlog Kluba SDA Parlament FBiH na sjednici je usvojio i Deklaracija Predstavničkog doma o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH.

Kao i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Usvajanjem ove Deklaracije Predstavnički dom poziva visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav.