Dekanesa Medicinskog fakulteta: “Sebija Izetbegović više ne predaje”

Senat Univerziteta u Sarajevu na današnjoj sjednici je odlučio da rektor neće uložiti žalbu na odluku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) što je od njega zahtijevalo Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdila je dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac u izjavi za medije nakon sjednice.

Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu na predmetu Ginekologija, a kako je navela Valjevac, njen otkaz i ugovor o radu je u rukama poslodavca, u ovom slučaju, rektora UNSA.

Podsjetimo, zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu odlukom Senata je poništeno krajem marta ove godine.

Nakon toga uslijedila je i odluka Kantonalne uprave za inspekcijske uprave kojom se nalaže da Univerzitet u Sarajevu poništi doplomu doktora medicinskih nauka, direktorici KCUS-a.

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu na kojem je predavala Izetbegović danas je zatražio da rektor Škrijelj uloži žalbu kojom KUIP traži da se poništi diploma medicinskih nauka.

To se danas nije desilo već je rektor Škrijelj upoznao članove Senata sa kompletnim izvještajem KUIP-a, ali i sa novim zahtjevom Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta.

Važno je istaći da je nakon niza ovih odluka Izetbegović podnijela tužbu protiv UNSA-e, ali i rektora Rifata Škrijelja.

Senat UNSA odlučio: Sebiji Izetbegović poništena i diploma doktora nauka

Podsjetimo, na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu poništen je doktorat Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sa 29 glasova za data je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka.

Protiv su bila dva člana, a suzdržanih pet.

Članovi Senata razmatrali su izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a.

Podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.

Kao razlog je navedeno to što je Izetbegović ostala i bez zvanja magistra nauka, pa samim tim na legalan način nije mogla biti ni doktorica medicinskih nauka.

Također, Sebija Izetbegović ostala je i bez zvanja redovnog profesora.