Delegacija EU u BiH o novoj Vladi FBiH: “Prilika koja se ne propušta”

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini pozdravlja formiranje nove Vlade Federacije BiH, saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je imenovana nova Vlada.

Nakon dva izborna ciklusa, blokada i četiri i po godine rada Vlade FBiH u tehničkom mandatu, novoformirani saziv predstavlja istinsku priliku za efektne reforme. To nije prilika koja se propušta, naveli su iz Delegacije.

Dodaju da je pred članovima nove Vlade FBiH historijska odgovornost,

Članovi nove Vlade FBiH imaju istorijsku odgovornost da ispune data obećanja i realizuju dugoiščekivane reforme s fokusom na evropske integracije, kao i socioekonomske reforme i reforme u oblasti energetike. EU sada očekuje od nosilaca funkcija da pokažu liderstvo i djeluju kompetentno, odgovorno i transparentno”.

Zakonodavni zastoj je doveo do poduže liste zadaća. Pozivamo zastupnike iz cijelog političkog spektra da podrže reforme koje bi omogućile napredak na evropskom putu, kao najvažnijem vanjskopolitičkom prioritetu Bosne i Hercegovine.

Građani očekuju hitno rješavanje dugogodišnjih izazova, uključujući korupciju, nezaposlenost i odljev mozgova. Od toga zavisi budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka EU. Vrijeme je da se bacite na posao i uradite ga na pravi način!”, zaključili su i Delegacije EU u BiH povodom formiranja nove Vlade FBiH.