Delegacija Grada položila cvijeće i odala počast na spomen obilježja povodom godišnjice početka opsade

Prošla je trideset i jedna godina od početka opsade grada Sarajeva.

Delegacija predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić, položila je cvijeće i odala počast na Mostu Suade i Olge, spomeniku “Dobrinjska barikada“, Višegradskoj kapiji, spomen-ploči Mustafe Dovadžije i spomen-obilježju poginulim borcima i šehidima u ulici Vratnik mejdan.

Grad Sarajevo će dostojanstveno obilježiti 5. april i 1.425 dana opsade tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. To je obaveza i odgovornost prema žrtvama, braniocima i svim stanovnicima našeg Sarajeva“, poručuje Karić.

Obilježavanje Dana početka opsade počelo je sinoć prikazivanjem dokumentarnog filma ,,Simbol otpora – zgrada Loris” autora Armina Čolakovića.

Nakon projekcije filma, otvorena je izložba fotografija ,,Soba njenih uspomena”, fotografa Tošeta Mitaševskog.

Otvoren Muzej Sarajeva pod opsadom

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, svečano je otvoren Muzej “Život u Sarajevu pod opsadom 1992-1995”, upravo na Dan početka opsade grada Sarajeva, odnosno 31. godišnjicu od početka najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji ratovanja.

Svečanom otvaranju Muzeja prisustvovali su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Bosanskih muzeja sjećanja Merisa Topalović, porodice žrtava i drugi građani Sarajeva.

Gradonačelnica Karić izjavila je da je zbog nekoliko razloga veoma važno da je Sarajevo dobilo ovakav muzej.

Konačno u našem Sarajevu imamo Muzej Sarajeva pod opsadom. Ovo je izuzetno važan projekat i ja želim čestitati ustanovi ‘Bosanski muzeji sjećanja‘ na ovom sjajnom projektu. Ovo je važno za grad Sarajevo za sve mlade naraštaje koji dolaze zato što znamo da se jedino istinom možemo boriti za bolju budućnost“, rekla je Karić.

Izrazila je zahvalnost svima koji su učestvovali u izgradnji muzeja:

Emocije su pomiješane. S jedne strane tuga, teška emocija i prisjećanje na sve ono što su građani i građanke Sarajeva prošli tokom opsade, ali, s druge stane, radost da će mladi naraštaji i turisti koji dolaze u ovaj grad, moći doći ovdje, pogledati postavku koja je odlična i vidjeti kako su opstali građani i građanke Sarajeva.

Danas sa ovog mjesta želimo poslati poruka da se trebamo sjećati i voditi računa o svim trenucima iz naše prošlosti i da jedino tako možemo graditi bolju i prosperitetniju budućnost. Grad Sarajevo će dati doprinos i podršku Muzeju“, dodala je Karić.

Direktorica ustanove Bosanskih muzeja sjećanja Topalović istakla je da se u Muzeju Sarajeva pod opsadom nalazi na stotine raznih priča i predmeta koji podsjećaju na period opsade Sarajeva.

Upravo na dan godišnjice opsade Sarajeva, otvaramo muzej koji govori o životu u opkoljenom Sarajevu. U muzeju se nalaze stotine priča i predmeta. Imali smo namjeru da pokažemo kakve strahote su preživjeli ljudi u Sarajevu tokom opsade grada“, kazala je Topalović te istakla da je veoma važno da postoji ovakav muzej, kao doprinos kulturi sjećanja.