Foto: Arhiv

Dragan Čović odgovorio Dodiku: “Svakim danom smo bliži NATO-u, to se ne može zaustaviti”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da se ne može zaustaviti proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u.

Kazao je da će “Hrvati biti predvodnici toga procesa”, a nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik dan ranije najavio prekid odnosa s ovim vojnim savezom.

Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja”, rekao je Čović u Mostaru upitan o najavi entitetskog predsjednika, inače partnera HDZ-a BiH, da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom.

Dan ranije Dodik je najavio da će svim srpskim dužnosnicima iz BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu suradnju.

Na konferenciji u Banjaluci, koju je održao zajedno sa svojom bliskom suradnicom, predsjedateljicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Dodik je najavio da će odlučno nastojati spriječiti pridruživanje BiH članstvu u NATO-u.

Predsjednik HDZ-a BiH, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizacije koja okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, ističe kako su članstvo u NATO savezu i EU njihova ključna odrednica vanjske politike.

Za nas su ključne euroatlantske integracije. To nema alternative kao rješenje”, rekao je Čović.

Pojasnio je kako je svjestan različitih pogleda u BiH prema članstvu u Sjevernoatlantskome savezu, no istodobno je naveo kako ova zemlja svakodnevno napreduje prema tome cilju.

Sasvim sigurno svakim smo danom bliže, a ne dalje od NATO saveza”, rekao je.

Naveo je kako vojnici i časnici Oružanih snaga BiH sudjeluju u mirovnim misijama NATO-a, te su na izobrazbi i edukacijama unutar struktura ovoga vojnog saveza.

Mislim da će doći vrijeme kada ćemo ostvariti taj cilj (članstvo u NATO). Ne znam hoće li to dočekati aktualna garnitura političara, ali smo svakim danom sve bliži tome cilju”, istaknuo je.

Upitan o Dodikovoj inicijativi za napuštanje institucija BiH, Čović je rekao kako je Bosna i Hercegovina domovina Hrvata, te da će oni “snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju jednakopravnosti ovoga naroda”.