Dragan Stevanović: “Slika Alije Izetbegovića i zastava RBiH ne trebaju biti u državnim institucijama”

Dragan Stevanović (SDP), dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, oglasio se na društvenim mrežama i iznio svoje stavove vezane za fotografiju Alije Izetbegovića u državnim institucijama.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Vjersko ili građansko odavanje počasti poginulim za slobodu BiH je stvar izbora i osjećanja svakog pojedinca ako je iskreno. I to je kraj priče.

Odavanje počasti Aliji Izetbegoviću je stvar protokola i sve dok je tako i treba ići na mezar.

Alija je bio predsjednik Predsjedništva RBiH u vrijeme kada se Grad ponovo branio od fašizma i to je historijska činjenica.

A historija će najbolje vremenom presuditi sve zasluge i sve greške svakog od nas.

Alijina slika i zastava RBiH ne trebaju biti u današnjim državnim institucijama ali kao historijska činjenica moraju se poštovati. Toliko oko jalovih rasprava na ovaj dan“, poručio je Stevanović na Facebooku.

Podsjetimo, na pojedinim medijima sklonim određenim političkim strankama počele su se objavljivati informacije da je u Predsjedništvu BiH skinuta zastava sa ljiljanima Republike Bosne i Hercegovine, a poslije toga i slika Alije Izetbegovića.

Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića početkom sedmice je izdato saopćenje u kojem su demantirali portal Stav.

Ovaj portal je naveo da je skinuta slika za zida prvog predsjednika države, Alije Izetbegovića.

Ovim povodom su pozvali i Šefika Džaferovića, koji je bio član PBiH u prethodnom mandatu da demantira lažne navode.

Povodom plasiranja još jedne laži koju je objavio časopis Stav, a u kojoj je navedeno da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ‘skinuo sa zida portret’ Alije Izetbegovića dužni smo javnosti saopćiti istinu.

Iako nemamo namjeru na dnevnoj bazi odgovarati na ogroman broj plasiranih neistina odlučili smo da građanima ukažemo da nije dobro da pojedini mediji iznose notorne laži čak i u svetom mjesecu ramazanu“, naveli su iz Kabineta.

Kazali su da odgovorno tvrde da Bećirović od stupanja na dužnost do danas nije skinuo portret.

Pozvali su i Džaferovića da ovo potvrdi.

Javno, odgovorno i istinito tvrdimo da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, od dana stupanja na dužnost do današnjeg dana, nije ‘skinuo sa zida portret’ Alije Izetbegovića.

Pozivamo bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da i on potvrdi ovu istinu i da zajedno pošaljemo poruku da je dosta gnusnih laži od kojih nemaju koristi ni Bošnjaci, ni bilo koji dobronamjeran čovjek u našoj državi“, dodaju iz Kabineta.

Podsjetili su i da su ranije demantovali sličnu laž, a vezana je za zastavu s ljiljanima, a što se javnost uvjerila da je istina.

Iz istih krugova je mjesecima bila ponavljana laž da je Denis Bećirović izbacio zastavu Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima.

Cijela javnost se naknadno uvjerila da je to bila još jedna neistina, te da je zastava na istom mjestu gdje je i bila ranije.

Također, i ovu laž sa navodnim skidanjem slike ćemo uspješno razotkriti. Najjače oružje protiv laži je istina.

Na kraju, ne možemo a da ne postavimo sljedeća pitanja: Kome služe ove laži? Kakva je njihova svrha? Da li su autori ovih laži svjesni kako ovakvim dezinformacijama nanose štetu i Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Za koga, gospodo, radite?

Nije slučajno da ste ovu vijest objavili u predvečerje izbora u Crnoj Gori i da se na jedan perfidan način pridružujete Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić u napadima na Bećirovića“, saopćeno je 2. aprila iz Kabineta.