Fadil Novalić: “Imam mnogo veću energiju nego prosječni ljudi, to je Božiji dar”

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine u intervju koji je dao za Bosnainfo je govorio o formiranju Vlade FBiH, ali i o prvostepenoj presudi u slučaju Respiratori.

Naime, on je za pomenuti portal kazao da misli da Nermin Nikšić, lider SDP-a neće doći na poziciju premijera.

Mislim da neće. Ne vidim ja tu kombinaciju”, kazao je.

Na pitanje kako se nosi sa pritiskom koji je donijela prvostepena presuda u slučaju Respiratori prema kojoj je osuđen na četiri godine zatvora, Novalić je kazao da je čist pred sobom i Bogom.

Bez ikakvog problema se nosim jer ja sam čist pred sobom i pred Bogom i nemam ja taj problem. To nije deformacija kod mene, to je deformacija sistema i to značajna. Toliko velika da će ovaj sistem pojesti samog sebe.

To je počelo još sa slučajem bivšeg predsjednika Federacije Budimira, kulminiralo je sa mnom. To nema veza se istinom i sa mnom. Građani očekuju istinu. Sve je to posljedica ovoga što smo stvorili, kad god neko stvori vrijednost, to se napada.

Ja sam iz privrede i prihvatio sam ovaj posao jer sam mislio da je to tehnokratski i menadžerski posao, i on to jeste. Danas, ja sam žrtva krive procjene. Jer treba mene sada maknuti da bi se došlo do te vrijednosti”, kazao je za Bosnainfo.

Potom je dodao:

Nisam vjerovao da ću biti osuđen. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi u sistemu koji sve to propuste i krivo reagiraju na neke nagovore i neke narudžbe”.

Između ostalog, kazao je kako je na poziciji premijera upotrijebio sve svoje znanje i energiju.

Ja sam na ovom mjestu upotrijebio sve svoje znanje i energiju, a imam i jedno i drugo. To je Božiji dar, mnogo veću energiju imam nego prosječni ljudi. Rezultatima se mjerim i ostvario sam značajne pomake. Niko se ne buni.

Penzije smo povećali, sad ćemo i boračke. Od 2016. godine nikada nismo zakasnili neko plaćanje. A kad smo došli, bilo je i po tri godine zaostatka. MMF je potvrdio da Federacija stoji dobro. Ekonomska politika je bila na nivou G 20.

Frustracije u medijima ne možemo riješiti. Planinarenje mi je mnogo pomoglo. Konzumiram ga redovno, sad je ramazan, pa ne mogu toliko”, kazao je Novalić.

Podsjetimo, Sud BiH je 5. aprila izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima – suspendiranom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, te vlasniku poljoprivredne firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću.