Foto/ Hiljade vjernika klanjalo teravih-namaz u Sarajevu 27. noći ramazana

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta večeras obilježavaju 27. noć mjeseca ramazana, Lejletu-l-kadr.

Ovu blagoslovljenu noć vjernici iščekuju radosna srca i puni nade u oprost grijeha.

Hiljade Sarajlija klanjalo je teravih-namaz u sarajevskim džamijama.

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ,”Ko provede Lejletul-kadr u ibadetu, vjerujući u njen blagoslov, nadajući se nagradi Allaha, džellešanuhu, biti će mu oprošteni prijašnji grijesi.“

Noć Kadr provodi se u cjelovečernjem ibadetu, u dobrovoljnim namazima, u skrušenim dovama i zikru.

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom mubarek noći Lejletul-kadr održava se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Ona je posvećena Kur’anu i njegovoj objavi. U njoj su sreli melek i čovjek i svjetlo je počelo razgoniti tamu i osvjetljavati ljudima pravi put. Uzvišeni Allah u svojoj knjizi kaže ‘Mi smo ga Kur’an objavili u najvrednijoj noći Lejletu-l-kadr.

Mi smo ga objavili u blagoslovljenoj noći. Mir je u njoj dok zora ne svane jer je ona noć mira. Vidimo da se radi o noći koja je iznimna. Ovo je noć mira i sigurnosti i u njoj dominira Božija riječ koja vodi čovjeka onome što je ispravno i bolje za njega, u čemu je lijek za njegovu dušu i njegovo srce.

U ovoj noći milostivi Allaha svakog ramazana šalje svoje meleke da svojom posjetom pokažu ljudima njenu veličinu”, rekao je reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Naveo je kako je u Kur’anu istinski lijek za mnoge bolesti – od usamljenosti i otuđenosti, sebičnosti i pohlepe, zavade i mržnje, nasilja i nepravde, zablude i krivog puta.

Osnova etike Kur’ane sastoji se u tome a ona od nas zahtijeva da ne držimo stranu onima koji zulum čine ljudima, koji progone i tlače ljude na bilo kojoj osnovi, rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, niti onima koji nepravedno sude, niti koji udaraju na obraz ljudima, niti onima koji sve granice zla i poroka prelaze.

Braćo i sestre, Kur’an treba da bude orijentir u našim životnim pitanjim, da nam osvijetli životne staze pojasni prirodu odnosa među nama”, naveo je ef. Kavazović.