Foto/ Obilježen Dan policije KS: “Spremni smo odgovoriti svakom zadatku u službi zaštite građana”

Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana policije Kantona Sarajevo, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i zamjenik policijskog komesara Fatmir Hajdarević posjetili su spomen-obilježja i odali počast ubijenim i poginulim policijskim službenicima.

Ministar Katica je istakao da se nijedan policijski službenik koji je pružio otpor agresoru ne smije zaboraviti.

Časne žene i muškarci u policijskim uniformama pružili su prvi otpor agresoru hrabro braneći svoje sugrađane. Nikoga od njih ne smijemo zaboraviti. Naša je obaveza, zarad novih generacija, da prenosimo njihov glas hrabrosti, odlučnosti i patriotizma.

S najvećim pijetetom se sjećamo i Mahmuta Trake, Elvedina Madeška, Muhidina Pivodića, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, koji su dali svoje živote vršeći časnu policijsku dužnost u periodu nakon agresije“, kazao je ministar Katica.

Čestitajući Dan policije, ministar je rekao da je obaveza svih donosilaca odluka da unaprijede uslove rada policijskih službenika.

Na pitanje kako vidimo našu policiju danas i sutra, imamo nedvosmislene odgovore: kao hrabru, profesionalnu, odvažnu, opremljenu, modernu, spremnu – najbolju“, rekao je Katica.

Kada smo se odlučili za policijski poziv – odlučili smo da se stavimo u službu građana, da štitimo njihove živote, imovinu i zagarantovane slobode. Mi smo na svoj izbor ponosni.

Pokazali smo i u vremenima agresije, ponovne izgradnje našeg grada i domovine, pandemije i drugih izazova da smo spremni odgovoriti na sve zadatke u službi zaštite mira, pravnog poretka i reda.

Svim kolegicama i kolegama, kako aktivnim, tako i onima koji su u zasluženoj penziji, uz zahvalu za časno, profesionalno i savjesno obavljanje posla čestitam Dan policije Kantona Sarajevo“, rekao je zamjenik policijskog komesara, glavni inspektor Fatmir Hajdarević.

U okviru obilježavanja Dana policije KS, u bazi Sektora za policijsku podršku izvedena je pokazna vježba pripadnika Specijalne policijske jedinice, Jedinice interventne policije i Jedinice operativne podrške.

Delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije položile su cvijeće na spomen-obilježja ubijenih policijskih službenika Davora Vujinovića, Adisa Šehovića i Muhidina Pivodića, kao i na mjesta ukopa Mahmuta Trake i Elvedina Madeška.

Odata je počast na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, ispred Vječne vatre, Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kao i spomen obilježjima ubijenim policajcima u Velikom parku, Spomen sobi u MUP-u KS i FMUP-u.