Foto/ Sahranjen ugledni sarajevski hirurg i profesor Raib Salihefendić, tvorac ratnog fiksatora

Ugledni hirurg, Raib Salihefendić, čije su znanje i iskustvo posebno došli do izražaja tokom opsade Sarajeva sahranjen je danas na sarajevskom groblju Bare.

Veliki broj građana i kolega prisustvovalo je sahrani velikog stručnjaka i profesora koji je prije dva dana preminuo u 73. godini života.

Sahrani je prisustvovao veliki broj uglednih ljekara i osoba iz društvenog života.

On je za vrijeme agresije zajedno sa svojim kolegama iz tadašnje Državne bolnice, a danas Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš, osmislio poseban fiksator “Sarafiks”.

Upravo ovom fiksatoru Sarajlije duguju zahvalnost obzirom da su njime spašene hiljade ruku i nogu mnogim Sarajlijama i Goraždanima.

Salihefendić je taj fiksator osmislio i ugrađivao ranjenim sugrađanima Sarajeva i Goražda u saradnji sa kolegom prim. dr. Šukrijom Đozićem i ing. Enesom Baralićem.

Salihefendić je godinama predavao hirurgiju učenicima u Srednjoj medicinskoj školi “Bjelave”.

Povodom smrti doktora Salihefendića oglasio se i bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš koji je na službenoj stranici ove zdravstvene ustanove objavio emotivan status posvećen ovom vrsnom ortopedu.

Jučer (prije dva dana op.a.) je preselio na ljepše mjesto nas Drug Raib Salihefendić, prim. specijalista ortoped.

Bio je jedan od temelja ortopedske hirurgije, u Državnoj bolnici Sarajevo (Prim. Dr. Abdulah Nakaš), u periodu od agresije na Bosnu i Hercegovinu do odlaska u zasluženu penziju.

Ostaje trajna uspomena na njegove zasluge u kreiranju ratnog fiksatora, ‘Sarafiksu’, koji je s kolegom Prim. Dr. Šukrijom Djozićem i ing. Enesom Baralićem osmislio i ugrađivao ranjenim sugrađanima Sarajeva i Goražda.

U znak zahvalnosti građani Sarajeva su autorima ‘Sarafiksu’ 2001. godine dodijelili Šestoaprilsku nagradu. Neka mu je rahmet i vječita slava…”, napisao je Nakaš.