Foto/ U prepunom Narodnom pozorištu održana komemoracija akademiku Senahidu Haliloviću

Komemoracija Senahidu Haliloviću, članu Akademije nauka i umjetnosti BiH i redovnom profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, održala se u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Akademik Halilović preminuo je u 66. godini u Sarajevu.

Komemoraciju su organizirali Filozofski fakultet u Sarajevu i Slavistički komitet BiH. Mnogi Halilovićevi saradnici, akademici, studenti, profesori govore o radu i životu akademika. Komemoracija je počela minutom šutnje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poslao je telegram saučešća.

Dženaza će se klanjati u 17 sati na Gradskom groblju Bare.

Član ANU BiH Esad Duraković se obratio na komemoraciji.

Porodici još jednom izražavam saučešće i zaprepaštenost iznenadnim odlaskom. Sasvim iznenada nas je napustio jedan izuzetno kreativan duh i um. Gubitak naučnika za svako društvo je naročito veliki. Rekao bih da je to najveći gubitak za društvo čak i ako ono nije svjesno.

Napustio je ovaj svijet, posebno našu akademsku zajednicu, u životnom dobu kada naučnik najviše može dati. Moje današnje riječi su mnogo vise od pijeteta.

Senahid Halilović je svojim entuzijazmom radnom energijom unio značajnu dinamiku radeći na značajnim projektima. Ostavio nam je opus koji je autorativno obilježio bh. lingvistiku.

Ne sumnjam da bi Senahid bio ponosan na domašaj svojih učenika. Fizički nas je napustio, ali ostaje u srcima i dušama svoje porodice. Duše koje imaju dovoljno ljubavi imaju svoj način komuniciranja. Rahmet njegovoj dusi i molim Boga da mu podari dženet“, poručio je Duraković.

Amela Šehović se obratila u ime Filozofskog fakulteta.

Tužan je povod kojim smo se okupili. Poznavala sam ga 30 godina, od ratne 1993. I tada je bio sklon pomoći studentu, stručno, savjetom, poučnom pricom ili anegdoktom. Sve nas je iznenadio prerani odlazak našeg učitelja.

Zahvaljujući njemu mi danas mozemo izučavati bosanski jezik“, kazala je Šehović.

Pjesnikinja Amela Mustafić se također obratila na komemoraciji.

Veliki čovječe danas si ptica i leti. U učionicu je ušao jedan mirni čovjek. Tih, a živa historija. Po njemu će se zvati neka ulica mislim. Znao si da si velik, ali tu veličinu si iskoristio samo za širinu života i porodice. Senahid je bio poezija“, kazala je Mustafić.

Posebno je bilo emotivno kada su na govornicu izašli sin i kćerka Jasminka Halilovića.

Komemoracija završena izvođenjem sevdalinke “Il’ je vedro il’ oblačno” Zanina Berbića, mlade nade sevdaha.