HMS: Jedan SDA-ov delegat u Klubu Bošnjaka namjerava se prikloniti “Osmorci”?

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Hrvatski Medijski Servis jedan od izaslanika SDA u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine planira se prikloniti Osmorci.

Ukoliko se ova informacija za koju HMS nije mogao dobiti službenu potvrdu, pokaže tačnom, u tom bi slučaju vrata izboru nove Vlade bila širom otvorena, a ponovna intervencija visokog predstavnika u deblokadi formiranja vlasti ne bi bila potrebna.

Naime, prema izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, koje je 2. oktobra nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt najmanje 11 izaslanika u svakom od tri nacionalna kluba ima pravo kandidirati člana Predsjedništva FBiH.

Ukoliko ni jedna od stranaka, ili koalicija nema potrebnih 11 ruku, u drugom krugu ljestvica se spušta na 7, pa na 4.

SDA s DF-om u Bošnjačkom klubu je jedina grupacija koja je zadovoljila Schmidtov kriterij.

Oni ukupno imaju 13 izaslanika, a Osmorka 10, pa su jedini mogli predložiti kandidata za dopredsjednika F BiH u liku Refika Lende, dok Osmorka s 10 izaslanika to pravo nije stekla.

No eventualni prebijeg omogućio bi Osmorki da i ona naknadno stekne mogućnost predložiti kandidata za rukovodstvo FBiH, jer bi došla do 11-te ruke u bošnjačkom klubu.

To bi otvorilo mogućnost resetiranja cijelog procesa formiranja vlasti koji bi zahtjevao smjenu aktualnog vodstva Federacije te izbor novog.

U tom slučaju hrvatski klub u kojem većinu ima HDZ BiH bi, bez sumnje, ponovno kanidirao Lidiju Bradaru, srpski Igora Stojanovića, dok bi bošnjački klub ovaj put imao mogućnost nominirati dvojicu kandidata- jednog blok SDA- DF, a drugog Osmorka.

Kako HDZ i Osmorka imaju većinu u oba doma Federalnog parlamenta jasno je da bi, prilikom novog izbora, bio izabaran kandidat kojeg bi predložilo 11 izaslanika Osmorke u Klubu Bošnjaka.

Nakon tog imenovanje Vlade FBiH moglo bi se bez iakakvih zapreka izvršiti u vrlo kratkom roku piše HMS.