Irfan Čengić pitao Nihada Uka kada će Vlada dostaviti plan rada, Okerić ga prekinuo na jednom od pitanja

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici postavio je pitanje kantonalnom premijeru Nihadu Uku (Naša stranka) i rukovodstvu Skupštine KS.

Zanimalo ga je kada će dobiti program rada Vlade i Skupštine.

Kada ćemo konačno dobiti program rada Vlade KS i program rada Skupštine? Dakle, već ulazimo u peti mjesec, nemamo ni program rada Vlade ni Skupštine.

Ne zanima me zašto nemamo, nego kada ćemo dobiti. Mislim da zbog toga, pogledao sam našu novu web stranicu dio materijala u proceduri, 60 materijala je u proceduri. Mi, da bismo ispunili sve te materijale, morat ćemo često zasjedati.

Ono što me zabrinjava u tih 60 materijala, samo je 10 posto zakona. A mi smo, prije svega, zakonodavni dom, a ovdje smo se pretvorili u inicijativni dom i samo nekakve inicijative razmatramo umjesto zakone, što je naša osnovna uloga“, pitao je Čengić.

Postavio je još dva pitanja umjesto četiri, koliko je htio, ali ga je predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić (NiP) prekinuo.

Pitanje za ministra privrede, kada će dostaviti Zakon o javno-privatnom partnerstvu? Kada će doći na dnevni red Zakon o poslovnim prostorima? Nekoliko puta smo ga mijenjali kako bismo pogodovali pojedinim načelnicima. Za ministra unutrašnjih poslova“, izustio je Čengić, ali je Okerić rekao da ima pravo samo dva.

Čengić je negodovao i prokomentirao:

Ostali mogu četiri, a ja samo dva“.