Islamska zajednica u BiH osudila napad na džamiju Al-Aksa

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je napad na džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, kao i nasilje koje se decenijama provodi nad palestinskim narodom.

Istakli su da svijet decenijama šutke gleda šta se dešava Palestini.

Svijet već dugi niz decenija šutke gleda na otimanje palestinske zemlje, uništavanje materijalnih dobara i progon, ugnjetavanje i ubijanje palestinskog naroda koje sprovode vlasti države Izrael.

Ono što nazivamo ‘civiliziranim svijetom’, ne samo da ne čini ništa da se to zaustavi, a tlačitelji privedu pravdi, već često ne izriče niti osude tih postupaka“, navodi se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.

Podsjeća se, također, da se palestinski narod uništava, da se grubo krše sva njegova prava i da se tiranske vlasti toleriraju i štite od međunarodnih sudova i sankcija, puštajući ih da čine šta im je volja.

Prizori koje ovih dana gledamo iz Jerusalema i iz džamije Al-Aksa, treće svete džamije u islamu, užasavajući su i unose ogorčenje u srca muslimana.

Gorčinu dodatno povećava činjenica da se to dešava u mjesecu ramazanu, kada su muslimani posvećeni ibadetu, kad danju poste, a noći provode u molitvi i učenju Kur’ana.

Napadati takve ljude šaljući na njih do zuba naoružanu vojsku da ih napada, tuče, zatvara i na njih baca suzavac, nije samo barbarski čin, već nešto apsolutno neprihvatljivo, što se moralo promptno zaustaviti“, naglašavaju iz Rijaseta.

Islamska zajednica u BiH, kako javlja MINA, snažno osuđuje nasilje koje se vrši nad palestinskim narodom i svetinjama u Jerusalemu i poziva na mir u Svetoj zemlji.

Ujedno pozivamo i Ujedinjene nacije da se pokrenu i zaustave tu civilizacijsku sramotu. Molimo Dragog Boga i apeliramo na slobodni svijet da palestinski narod uzmu u svoju zaštitu, a njihove tlačitelje obuzdaju i izvedu ih pred lice pravde“, navodi se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.