Milorad Dodik: “Svakim saopćenjem Ambasada SAD urušava ugled svoje države”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik oglasio se nakon oštrog saopćenja ambasade SAD gdje su ga upozorili da “stavlja budućnost RS pod hipoteku”.

Dodik tvrdi da presude međunarodnih sudova za događaje u Srebrenici na koje se poziva američka Ambasada “ne mogu se uzeti kao konačna istina, jer predugačak je spisak zločina počinjenih u svijetu koje nije procesuirao nijedan sud, uključujući zločine koje su počinili istomišljenici Majkla Marfija van granica SAD.”

Dodik je izjavio Srni da SAD ne priznaju jurisdikciju međunarodnog suda za svoje državljane, ali ti isti sudovi su im relevantni za druge države.

Na pitanje Srne da prokomentariše saopćenje Ambasade SAD u BiH u kojem su naveli da je Dodik, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se nije dogodio genocid u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, predsjednik RS je kazao da mu odavno već ništa ne znači šta će reći neko iz američke Ambasade i da ovo odgovara samo i isključivo zbog građana RS.

Kada jedno diplomatsko predstavništvo sebi dozvoli rječnik i konstrukcije trećepozivača iz vječne opozicije u BiH onda svi treba da stavimo prst na čelo. Svakim saopćenjem Ambasada SAD urušava ugled svoje države i osnažuje uvjerenje građana RS da ambasador Marfi nije dobronamjeran prema Srbima i RS“, poručio je Dodik.

Ambasada SAD: “Dodik stavlja budućnost RS pod hipoteku”

Podsjetimo, predsjednik RS Dodik je, kao i uvijek, u krivu kada tvrdi da se genocid nije dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Iz ambasade su podsjetili da u sve činjenice dokazane i da su utvrđene od strane međunarodnih sudova.

Činjenice o ovoj tragediji potkrijepljene su besprijekornim forenzičkim i drugim dokazima te su ih izvan svake sumnje utvrdili međunarodni sudovi: elementi Vojske Republike Srpske, pod zapovjedništvom Ratka Mladića i političkom direktivom Radovana Karadžića, počinili su genocid, a oni su ratni zločinci.

Za ovaj i druge ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995., krivi su počinitelji, a ne cijela jedna etnička skupina“, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Smatraju da poricanje genocida u Srebrenici od strane Dodika ne može promijeniti ove činjenice.

Grubi komentari, puni predrasuda o Srebrenici i drugim osjetljivim temama ne pomažu građanima RS. Oni su pokušaj da se skrene pažnja sa trenutne kampanje oduzimanja temeljnih sloboda ljudima koji žive u RS; od neuspjeha u rješavanju svakodnevnih pitanja koja najviše zabrinjavaju stanovnike RS kao što su rastuće cijene; i od neodgovornog javnog zaduživanja koje stavlja budućnost RS pod hipoteku.

Ne možemo spriječiti gospodina Dodika da nastavi sramotiti sebe i RS, ali će Sjedinjene Države nastaviti da reaguju na negiranja genocida.

Također ćemo nastaviti da podržavamo i sarađujemo sa građanima Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS, dok rade na izgradnji mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti za sebe unutar euroatlantske zajednice naroda“, zaključili su iz Ambasade.