Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prije na Vojnu akademiju u Zagrebu

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je danas konkurs za prijem na Vojnu akademiju u Zagrebu.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu IV stepena ili koji trenutno pohađaju IV razred srednje škole.

Uslov je i da imaju najmanju ukupnu ocjenu “vrlo dobar”, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje “vrlo dobar” u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku.

Uslov je i da na dan 30. septembar 2023. godine neće biti mlađi od 18 i stariji od 22 godine.

Na četverogodišnje školovanje u ovoj akademiji biti će primljeno četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno vođenje i upravljanje, te četiri kadeta ili kadetkinje na studijski program Vojno inžеnjerstvo.

Za prijem se zahtjeva dobro poznavanje engleskog jezika (minimum 80 bodova na testu ALCPT) i dobra tjelesna pripremljenost.

Detaljni uslovi konkursa objavljeni su na službenoj web-stranici MO BiH, www.mod.gov.ba, kao i na linkovima Oglasi/Konkursi i Postani pripadnik OS BiH. Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik.

Eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kadet@mod.gov.ba, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH