Foto: ZET

Muškarac u Zagrebu ukrao tramvaj i provozao ga, oglasili se i iz ZET-a

Nesvakidašnja krađa je u srijedu navečer zabilježena u Zagrebu.

Na okretištu Ljubljanica netko je oko 23 sata iz spremišta ukrao ZET-ov tramvaj i provozao se po Trešnjevci te prešao četiri stranice, odnosno oko 1,4 kilometra.

Taj je slučaj za DNEVNIK.hr komentirao Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, koji je na početku razgovora rekao da bi krađu trebalo osuditi cijelo društvo.

Mnogi su se zbog toga nasmijali, a to je bila iznimno opasna situacija. Ta je osoba, vjerojatno se radi o muškarcu, po cesti vozila tramvaj težak 42 tone. Srećom, to se dogodilo kasno, pa nije bilo gužve, ali zamislite da je neko dijete ili više njih istrčalo na cestu. Što da se dogodila nekakva tragedija?”, istaknuo je.

Tramvaj je, rekao je, u trenutku krađe bio u spremištu jer se večer prije pripremaju vozila koja će ujutro izaći na zagrebačke ulice.

Zasad nepoznati vozač preskočio je ogradu i ušao u njega.

Imamo videonadzor i zaštitarsku službu, ali ne mogu zaštitari u svakom trenutku biti na svakom mjestu. Vodi se istraga i utvrdit će se je li za ovo kriv nekakav ljudski faktor. To je, sad pojednostavljujem situaciju, kao da u svom dvorištu perete auto i netko vam ga ukrade”, objasnio je.

Mi i u tom tramvaju imamo videonadzor i, koliko znam, osoba koja je vozila tramvaj jako se dobro vidi”, dodao je.

Koliko je teško upravljati tramvajem?

Policiji je, potvrđeno je za DNEVNIK.hr, dojava o krađi tramvaja stigla u 23:15, a Jović je rekao da su vozilo primijetili i ljudi iz centra za nadzor prometa.

Oni mogu vidjeti serijske brojeve i uočili su da ulicama vozi neka točkica koja ondje ne bi trebala biti”, objasnio je.

Predsjednik sindikata opisao je i koliko je teško upravljati ukradenim tramvajem.

Radi se o osobi koja je vjerojatno imala neke osnovne vještine vožnje, a pitanje je i koliko joj je trebalo da upali tramvaj. Netko vam u nekoliko dana može pokazati kako da vozite, ali to ne znači da ste vi dovoljno iskusni da upravljate tramvajem”, rekao je.

To je kao da uspoređujete iskusnog i mladog vozača. Možete i nakon nekoliko sati vježbe voziti auto na cesti, ali čovjek mora znati reagirati i kada se dogodi nešto nepredviđeno. Što da je netko izletio pred tramvaj? Tragedija je samo srećom izbjegnuta”, zaključio je na kraju razgovora.

Iz policije su za DNEVNIK.hr danas rekli da je istraga još uvijek u tijeku i da zasad nema novih informacija. Podsjetimo, ranije je objavljeno da u tramvaju nije bilo putnika, da nitko nije ozlijeđen i da nije zabilježena materijalna šteta.