Naša stranka o upozorenju Schmidta: “Sve je bolje od još četiri godine Novalićeve vlade”

Iz Naše stranke su se osvrnuli na današnji poziv Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da političari trebaju da se dogovore u vezi formiranja Vlade Federacije BiH inače će on intervenisati.

Iz ove stranke su prije svega poručili da priželjkuju rješenje koje je sistemsko i dugoročno.

Naglasili su da Vlada FBiH ne može biti formirana bez saglasnosti predsjednice i oba potpredsjednika Federacije BiH pa time očekuju reakciju iz OHR-a, naglašavjući da se ne smije dozvoliti da vlada Fadila Novalića ostane još jedan mandat.

Neprihvatljivo je da Novalićeva vlada ostane još jedan mandat. Potrebno je dugoročno rješenje koje će se fokusirati ne samo na deblokadu formiranja vlasti već i na deblokadu zakona koje usvoji Predstavnički dom.

To znači da odluka ne treba ići u pravcu dodatnog osnaživanja Doma naroda niti bilo kojeg kluba naroda u tom Domu. Iskustvo nam govori da se domovi naroda i na federalnom i na državnom nivou zloupotrebljavaju.

Ne služe tome da se osiguraju Ustavom zagarantovana prava naroda, čemu su namijenjeni, nego ostvarenju stranačkih interesa i interesa pojedinaca”, naveli su iz Naše stranke.

Pojasnili su da se rješenje koje su predložili za državni nivo odnosi na ukidanje Doma naroda.

Tim ukidanjem ne bi bio ugrožen ničiji vitalni nacionalni interes. Svaki narod bi u Predstavničkom domu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada, te bi, ako postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, o tome odlučivao Ustavni sud BiH.

Isti princip osnaživanja Predstavničkog doma, a ograničavanja moći Doma naroda može se primijeniti i u Federaciji”, istakli su.

Smatraju i da je neophodno izjednačiti Ostale s konstitutivnim narodima.

Kroz njihovu političku participaciju na svim nivoima i na svim pozicijama vlasti. Naša stranka je kritikovala prethodnu odluku Christiana Schimdta, kojom je za formiranje Vlade prednost data nacionalnim strankama. Istu grešku visoki predstavnik ne treba ponoviti”, poručuju iz Naše stranke.

SDA: “Schmidt bi nametanjem rješenja Trojku doveo na vlast, to je nedopustivo”

SDA smatra da se Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nipošto ne treba upustiti u novo nametanje izmjene Ustava FBiH već da se, kako je na tome i sam ranije institirao, do formiranja nove federalne vlade mora doći političkim dogovorom.

Oni su u svom zvaničnom saopćenju naveli da će nametnuti novo rješenje samo ohrabruje stranke Trojke.

Njegova najava da će u slučaju da ne dođe do dogovora nametnuti novo rješenje samo ohrabruje stranke Trojke da nastave blokirati procese, očekujući da će ih upravo Visoki predstavnik svojom odlukom dovesti na vlast, što je nedopustivo.

S obzirom da je Visoki predstavnik u svojoj izjavi naglašavao volju demokratske većine, podsjećamo ga da je ta demokratska većina u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer usvojila deklaraciju kojom se protivi tome da OHR mijenja Ustav FBiH.

Identična deklaracija usvojena je i u prošlom sazivu Parlamenta”, navodi se u saopćenju.

SDA smatra da se do nove Vlade Federacije BiH može doći isključivo političkim dogovorom i od okončanja izbora insisitira na tome.

Ponovo upućujemo poziv da političke stranke čiji su predstavnici izabrani u rukovodstvo Federacije (SDA, SDP i HDZ) otpočnu sa političkim dijalogom i postignu dogovor u skladu sa Ustavom i izbornim rezultatima.

SDA je u svakom trenutku spremna na razgovore koji bi doveli do rješenja, poštujući volju većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Insistiranjem na striktnom poštovanju Ustava SDA ne blokira procese. Naprotiv, blokade proizvode HDZ i Trojka plus koje uporno odbijaju bilo kakav politički dijalog”, zaključeno je u saopćenju.

Podsjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se danas javnosti kazavši kako očekuje da se se blokada u FBiH okonča jako brzo, kazavši da je ovo finalni poziv na dogovor, te da politički akteri imaju tu obavezu prema građanima.

DF: “Schmidtu ćemo dostaviti prijedlog trajnog rješenja za Federaciju BiH”

Ranije su se i iz Demokratske fronte (DF) oglasili nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio da će intervenisati ukoliko se političari ne dogovore u vezi s izborom nove Vlade Federacije BiH.

Shodno tome, iz ove stranke će Schmidtu, kako navode, ponuditi trajno rješenje.

Trajno rješenje predlažu jer je, kako kažu, Schmidt već očigledno naumio nametnuti rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH.

I s obzirom na to da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu.

Demokratska fronta je taj prijedlog jučer prezentovala na sjednici zastupničkog Doma Parlamenta Federacije, a sada koristimo priliku da kažemo da ćemo isto dostaviti gospodinu Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti”, naveli su iz DF-a.

Taj prijedlog podrazumijeva da su za imenovanje Vlade FBiH dovoljni potpisi predsjednika i najmanje jednog potpredsjednika FBiH.

Ukoliko bi ove izmjene bile usvojene (potrebna 2/3 većina u Predstavničkom i prosta većina u koju je uključena većina u svakom klubu konstitutivnih naroda Doma naroda) proces formiranja izvršne vlasti bi bio deblokiran.

Podsjetimo, ova inicijativa DF-a da imenovanje nove Vlade FBiH bude moguća uz saglasnost predsjednika i jednog potpredsjednika FBiH nije dobila većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Također, u ovom prijedlogu se navodi i da ukoliko se Vlada FBiH ne imenuje u roku od 60 dana onda bi se u entitetima raspisali prijevremeni izbori.

Ukoliko bi se uvažio ovaj DF-ov prijedlog, to bi u ovom slučaju značilo da bi se potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) izbjegao u davanju potpisa za izbor nove Vlade FBiH budući da su Lidija Bradara, predsjednica ovog entiteta i drugi potpredsjednik Igor Stojanović (SDP) dali saglasnost.