Nepravilnosti u Crnoj Gori: Kupovina glasova, fotografisanje, više listića

Danas se održava drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, u kojem učestvuju aktuelni šef države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Biračka mjesta zatvorena su u 20 sati. Kako javlja javni servis RTCG, zabilježeno je nekoliko nepravilnosti.

Kako je saopštio Centar za monitoring (CeMI) u Bijelom Polju je bilo prekinuto glasanje nakon što je polomljena glasačka kutija.

Nakon sat vremena je, kako su kazali, pristigla nova biračka kutija, pa je OIK jednoglasno odlučio da se glasanje nastavi i da će biti produženo za sat vremena, koliko je bilo u prekidu.

Fotografiju polomljene glasačke kutije na Twitteru je objavio funkcioner DPS-a iz Bijelog Polja Asmir Pućurica.

Iz više izvora CEMI-ju je prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama – Suho Polje, od strane predstavnika jedne političke partije.

Na Biračkom mjestu 2 Sutorina u Herceg Novom prijavljeno je kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja na način što član BO provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje ili nisu.

Kako javlja CDT na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića.

Birač je popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim.

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen.

Na biračkom mjestu u OŠ „Radojica Perović“ u Podgorici prijavljeno fotografisanje glasačkog listića, javlja CEMI. Članovi biračkog odbora su intervenisali i spriječili su građanina da glasa, nakon čega je ta osoba pred svima pocijepala svoj listić i napustila biralište.

Prema navodima CEMI-ja jedna građanka je prijavila da je nakon što je dala ličnu kartu, član BO na BM Studentski dom u Podgorici podatke na poseban bijeli papir, A4 formata, koji je sklonio i ostavio sa strane.

Ovakvo postupanje suprotno je čl. 71a st. 2 #ZIOPa koji propisuje da je članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima“, opominju iz CEMI-ja.

Zabilježen je i veći broj fotografisanja glasačkih listića.