Od danas više nije obavezno posjedovanje zimskih guma

Od danas, 1. aprila, više nije obavezno posjedovanje zimskih guma.

Podsjetimo, obavezno posjedovanje zimske opreme počelo je 1. novembra 2022. godine, a ova zakonska obaveza je bila na snazi do danas, 1. aprila 2023. godine.

Zimsku opremu su morali posjedovati svi vozači motornih vozilana, izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije), bez obzira na vremenske uvjete.

Obaveznu zimsku opremu propisuje Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima.

Stanje na putevima

Kolovoz je mokar ili vlažan zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada.

Vidljivost je na pojedinim dionicama smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona.

Mjestimično na dionicama u višim predjelima ima i slabijih sniježnih padavina. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i poštivanje svih saobraćajnih propisa.

Zbog radova na sanaciji klizišta i dalje je zatvorena Zenička zaobilaznica na autoputu A-1 (oba smjera).

Na magistralnom putu Foča – Goražde, kod mjesta Filipovići, zbog većeg klizišta saobraća se otežano, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Jablanica – Mostar (u Donjoj Jablanici) i Semizovac – Olovo (Čevljanovići – Nišići), kao i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), zatim na skretanju za Orahovicu na području Konjica, te na raskrsnici Gornja Kalesija – Sapna.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu M-6 (Ljubinje – Trebinje) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473). Vozila mogu saobraćati preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.