Pod velikom policijskom pratnjom u Velikom parku u Sarajevu položen vijenac vojnicima JNA

U Istočnom Sarajevu danas se obilježava Dan nestalih lica srpske nacionalnosti Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Pod jakom policijskom pratnjom, članovi porodica stigli su u Sarajevu gdje su u Velikom parku položili vijenac i pomolili se za svoje najmilije koji su 1992. godine, kao pripadnici JNA, ubijeni.

Od njih osam, kako tvrde porodice, pronađene su kosti samo jednog. Trideset i jednu godinu kasnije, na istom mjestu, došle su jedna majka, jedna supruga i jedna sestra, jer su svi ostali članovi porodica ubijenih pomrli tokom proteklih godina. Uputili su apel da im otkriju gdje su kosti njihovih bližnjih.

Obilježavanje je počelo ispred crkve Svetog Đorđa u Miljevićim odakle su krenuli ka Sarajevu, prenosi N1.

Nevenka Đokanović još traga za kostima supruga Stevana.

Došli smo samo ja i moja kćerka i sestre od ostalih. Mnogi su pomrli, nismo saznali nikada ništa. 22. aprila su odvedeni, ubijeni, tijelo nikada nije nađeno. Nakon 31 godinu dolazim ovdje da položimo cvijeće. Mnogi ćemo umrijeti, a da ne znamo gdje su ukopani. Da možemo barem na grob otići i svijeću zapaliti. Groba nema niti će kada biti”, kazala je Đokanović.

Navodi kako su do sada pronađeni samo posmrtni ostaci Nedeljka Vujčića u Visokom. Prvih 5-6 godina od ubistva, kaže, dobijali su razne informacije, ali više nema nijedne.

Jela Lalović, sestra ubijenog Vlajka Golubovića, kazala je kako njena bude malo lakša kada dođe na ovo mjesto i postavi vijenac.

Nismo ih našli, nismo ih ukopali, niko nije osuđen za taj zločin. Da bar možemo naći kosti. Moj brat je imao 22 godine. Njega su pozvali u rezervu i mislio je na početku rata, kao svi mi, da se samo malo uzbrukalo, da neće ništa biti.

Rekao je ‘ne sekirajte se, sve će biti uredu’. Niko od nas nije očekivao, najmanje on. Žao mi njegove mladosti, majke koja nam je umrla pateći”, kazala je Lalović.

Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije Porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, komentirala je kako su provedeni pod jakom policijskom pratnjom, te da se to dešava na svako obilježavanje i Tuzlanske kolone i Dobrovoljačke.

Neprijatna je situacija i to samo da dođemo i položimo vijenac. Mislim da se ovakve stvari ne bi trebale dešavati na teritoriji BiH. Nezamislivo je da spomenik podignemo. Pokretali smo inicijative za spomenike, ali je ostalo u formi zahtjeva”, kazala je.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo tvrde kako se još traga za kostima 186 osobe srpske nacionalnosti iz Sarajeva.

Pomen nestalim osobama biće služen u crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima, a polaganje vijenaca ispred Spomen-kosturnice u Miljevićima.