Poslanici iz RS napustili sjednicu Državnog parlamenta, burna rasprava Vulić, Petkovića i Zvizdića

Haos na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH izazvala je danas zajednička izjava koju su dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović i lideri probosanskih stranaka potpisali u vezi s državnom imovinom, uslijed čega su predstavnici iz RS napustili sjednicu.

Klub zastupnika SNSD-a zatražio je pauzu, a Sanja Vulić je izjavila da Denis Zvizdić nije ispoštovao Srbe te da je to krajnje nedopustivo.

Kao što ste rekli, imamo mogućnost da obrazložimo. Ovo što smo danas doživjeli mi Srbi iz RS je krajnje nedopustivo, da se na takav način jedan predsjedavajući odnosi prema poslaniku koji je u istom rangu kao predsjedavajući, zašto smo vas birali kada nas ne poštujete.

Danas je vas osokolila ova deklaracija, onda ste krenuli đonom na Srbe, konkretno na kolegu Kojića i kada vas molim za red i poštovanje u sali, da nam gosti ne dobacuju tako pogrdno i ružno, nepristojono, šta ste vi uradili, rekli ste: “Uh”.

Pauza je bila zbog vašeg nepoštovanja, i u krajnjem slučaju ako mislite da smo mi Srbi blesavi, da samo vi Bošnjaci možete da se okupljate oko nekih ideja i da budete jedinstveni, to je iluzija, i mi Srbi možemo biti jedinstveni, itekako. Ne možete nas tako nepoštovati“, izjavila je Vulić tokom današnje sjednice.

Zvizdić je odbacio da se s nepoštovanjem odnosio prema bilo kome, ali je najavio da će od sada biti rigorozniji prema zastupnicima.

Potom je Darko Babalj (SDS) kazao da će napustiti sjednicu zbog „izjave Bošnjaka“, jer oni traže da se politika bavi nekim stvarima.

Milan Petković (Ujedinjena Srpska) izjavio je da je povrijeđen i šokiran izjavom „bošnjačkih političara“, dodavši da bi sve što bi rekao možda bilo nepristojno.

Šokiran sam i iznenađen izjavom koju su potpisali bošnjački političari. Bilo šta što bih rekao moglo bi izaći iz okvira pristojnosti. Pozvao bih svoje kolege koji zajednički učestvujemo u vlasti da se povučemo sa današnje sjednice i da razmotrimo da li ćemo uopšte učestvovati u vlasti. Nemamo više o čemu pričati. Hvala vam i vidimo se“, izjavio je Petković.

Zvizdić ga je prekinuo, kazavši da to nije tačka dnevnom reda.

Dopredsjedavajući Nebojša Radmanović kazao da je današnja izjava bila prijeteća.

Oni prijete svima. Ono je ciljani napad na neki drugu stranu. I zbog toga je važno da sazovemo makar kratko poslanike klubova, da vidimo šta hoće. Ovako i SNSD-ovi poslanici neće učestvovati u radu sjednice“, rekao je Radmanović.

Podsjetimo, jučer je potpisana zajednička izjava koju su usaglasili i potpisali član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić.