Primljena k znanju informacija da nema saglasnosti rukovodstva FBiH o Vladi, usvojeni zaključci

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH na sjednici primili su k znanju Informaciju o Odluci o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i potpredsjednici Igor Stojanović i Refik Lendo su konstatovali da nije napravljen dogovor, što je nakon duge rasprave primljeno k znanju.

Na dnevni red nije uvrštena izmjena Ustava FBiH, koju su predložili iz DF-a, a koja se tiče toga da ubuduće Vladu FBiH biraju dva člana rukovodstva Federacije.

Zaključak NES-a da zaduže Ustavnu komisiju da analizira trenutni sistem i da u roku od 15 dana uskladi i izmijeni Ustav FBiH kako bi se uklonile blokade nastale nakon posljednjih amandmana s ciljem dugoročnog rješenja vezano za imenovanje Vlade FBiH je prošao ovaj dom. 63 zastupnika su bila za, četiri suzdržana i tri protiv.

Zastupnici su prihvatili Deklaraciju SDA da se ne prihvate najavljene izmjene Izbornog zakona, koje su se u prethodnom periodu pojavile u medijima. Za je glasalo 50 zastupnika, 17 protiv, a 15 suzdržanih.

Usvojena su i dva zaključka Osmorke i HDZ-a koja se odnose na to da se što prije okonča formiranje Vlade FBiH sa 52 glasa, tri protiv i bez suzdržanih.