Studenticama i učenicama bez hidžaba u Iranu neće biti dozvoljeno prisustvo nastavi

Iransko ministarstvo obrazovanja je danas objavilo da učenice i studentice u školama i na sveučilištima neće smjeti prisustvovati nastavi ako se ne budu pridržavale strogih pravila odijevanja.

To znači da studentice i učenice koje ne budu nosile maramu, odnosno hidžab, neće smjeti slušati predavanja.

Nova pravila najavljena su nakon prosvjeda započetih prošle jeseni diljem zemlje, koji su predstavljali najozbiljniju krizu u Iranu u proteklih nekoliko desetljeća.

Mnoge se žene sada protive strogim pravilima o nošenju hidžaba, naročito u većim gradovima.

Cilj odluke jest stvoriti sigurno i prikladno okruženje za duhovni razvoj studenata”, prema priopćenju ministarstva, koje se sastoji od 16 točaka.

Nekoliko iranskih medija je nakon objave priopćenja prenijelo vijest o ostavci ministra obrazovanja Yousefa Noorija, koju je predsjednik odmah prihvatio.

Kašnjenje isplata plaća za nastavnike uoči Perzijske nove godine Nowruza navedeno je kao razlog za Noorijevu ostavku.

Pitanje pravila odijevanja za žene je u međuvremenu podijelilo iransko društvo.

Vlada se prvotno nije obazirala na masovno kršenje pravila o nošenju hidžaba, no to je razbjesnilo tradicionalnije tvrdolinijaše u društvu.

Neki su iranski građani, zakonodavci i religijski vođe proteklih dana prijetili da će uzeti stvar u svoje ruke ako vlada ne počne primjenjivati pravila prema kojima pojedinke moraju nositi hidžab.

Video/ Iranac zalio jogurtom dvije žene koje nisu nosile hidžab, policija uhapsila žene

Dvije žene u Iranu uhapšene su nakon što ih je muškarac zalio jogurtom jer nisu nosile hidžab u trgovini u sjeveroistočnom gradu Šandizu, objavila je novinska agencija Mizan.

Videozapis incidenta od četvrtka prikazuje muškarca kako prilazi jednoj od žena koja nije bila pokrivena hidžabom te prvo razgovara s njom, a onda uzima jogurt i izlijeva joj ga na glavu.

Odmah zatim i drugoj ženi, koja je bila s njom, također bez hidžaba, izlijeva jogurt na glavu.

Nakon toga je izdan nalog za hapšenja žena, a uhapšen je i muškarac koji ih je zalio zbog remećenja reda i mira, piše CNN.

I vlasnik trgovine dobio je upozorenje jer je morao upozoriti žene na hidžab.

U Iranu od jeseni traju protesti potaknuti smrću mlade Kurdinje Mahse Amini u pritvoru, kamo je bila odvedena jer je po ocjeni policije nepropisno pokrila kosu.

U protestima su ubijene stotine ljudi, a među njima desetine pripadnika sigurnosnih snaga.

Vlasti prosvjede nazivaju “nemirima” orkestriranima iz inozemstva, iz centara neprijateljski raspoloženih prema Iranu.

Jučer je predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi ponovno pozvao Iranke da nose veo jer je to “vjerska obveza”.

Iranski MUP poziva građane da se suprotstave nepokrivenim ženama.

Takve upute u prošlim desetljećima ohrabrivale su tvrdolinijaše da napadnu žene i prođu nekažnjeno.¸