Tajni planovi Amerike i NATO-a za Ukrajinu procurili u javnost

Povjerljivi ratni dokumenti s tajnim planovima SAD i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske uoči planirane kontraofanzive protiv ruskih snaga ove sedmice su osvanuli na društvenim mrežama.

Potvrdio je to visoki dužnosnik američke administracije.

Pentagon istražuje ko bi mogao biti krivac za curenje tajnih dokumenata koji su objavljeni na Twitteru i Telegramu, piše The New York Times.

Times ipak navodi kako vojni analitičari smatraju da su dokumenti objavljeni ipak u ponešto promijenjenom sadržaju u odnosu na ono što se nalazilo u originalima.

Naime, čini se da se u verziji koja je izašla na društvene mreže uveličavaju američke procjene ukrajinskih gubitaka, a jednako tako suspektno su umanjenje procjene Pentagona o ruskim gubicima.

Takav modus operandi upućuje da bi iza svega mogla stajati Moskva ili barem akteri povezani s kremaljskim strukturama, navode analitičari.

Ipak, niz informacija koje su dokumenti otkrili, a za koje se ne čini da su naknadno “obrađene”, a među kojima su i grafici s brojem dostavljenog oružja, procjena snaga jedinica, kao i niz drugih planova, predstavlja veliku povredu sigurnosti u američkim obavještajnim strukturama.

Bajdenovi dužnosnici trude se ukloniti te dokumente s društvenih mreža, ali čini se da u tome nisu uspjeli.

Svjesni smo što se dogodilo i bavimo se ovim pitanjem“, kratko je rekla zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabrina Singh.