U KCUS-u instaliran novi savremeni RTG aparat

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) instaliran je novi savremeni digitalni RTG aparat.

Prethodni aparat bio je instaliran na “staroj hirurgiji” 2000. godine i raniji menadžmenti ga nikad nisu zanovili, bez obzira što je ogroman broj pacijenta morao proći dijagnostiku na tom aparatu, saopćeno je iz KCUS-a.

Čak 433.000 snimaka je na njemu napravljeno.

Prema riječima direktorice dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandre Vegar Zubović, raniji aparat bio je analogni starije generacije, ograničenih mogućnosti u smislu poboljšanja kvalitete slike.

Na starom aparatu pružane su usluge za sve pacijente koji su bili hospitalizirani na klinikama stare zgrade hirurgije, kao i danas (Klinika za urologiju, Klinika za abdominalnu hirurgiju, Klinika za torakalnu hirurgiju i Klinika za gastroenterohepatologiju).

U periodu od 2000. godine do 2005. godine na tom aparatu radilo se pojačanim tempom iz razloga tadašnje lokacije Klinike urgentne medicine (KUM) na lokalitetu ‘stare hirurgije’. U vrijeme ekspanzije epidemije virusa korona, taj aparat je radio u većem kapacitetu. Zbog velikog broja realizovanih snimaka kao i starosti, često se kvario“, pojasnila je.

Prof. dr. Vegar Zubović naglasila je da su benenefiti novog aparata višestruki – brža ekspozicija (mogućnost bržeg dobivanja slike), manja doza zračenja po pacijentu, veći broj realiziranih pregleda u jednom danu, odlična kvaliteta snimke koju možemo podešavati zbog softverske potpore, a sve u cilju dobivanja tačne dijagnoze.

Takav aparat pruža mogućnost da za samo nekoliko sekundi snimak može vidjeti radiolog, koji je dislociran u drugoj zgradi, a i kliničar koji liječi tog pacijenta.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je da se uskoro očekuje i nabavka drugih savremenih aparata, nakon završetka tenderske procedure.

KCUS je lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Nabavka nove opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra.

Pokazali smo kako treba da se radi i kako se može uspješno raditi, u proteklih sedam i po godina. KCUS je finansijski konsolidovan, obnavljamo kadar, stručno napredujemo i uporno radimo na uvođenju novih usluga i procedura“, istakla je Izetbegović.