Ured disciplinskog tužioca formirao predmet protiv sudije Branka Perića

Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH formirao je predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića.

Sudija Perić je jučer tokom presude Fadilu Novaliću i drugima, počinio kako stoje stvari disciplinski prekršaj i ozbiljno krivično djelo, saznaje Dnevni avaz.

Predmet protiv Perića, kako je nezvanično povrđeno ovom listu iz VSTV, odmah je formiran nakon izricanja presude.

O tome će se danas oglasiti i VSTV-e.

Naime, Perić je jučer u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje.

Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema Zakonu glasanje sudija u sudskom vijeću je tajna i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.

Jasan je Zakon 166 ZKP-a BiH koji to i kaže.

To je jučer obrazložio ugledni advokat i bivši sudija Vlado Adamović.

Zakon o krivičnom postupku kaže da se sudije moraju pridržavaju tog zakona. Ne postoji izdvojeno mišljenje u redovnom sudovanju koje se može i smije objaviti. Naime, jedan dio ZKP-a, vrlo precizno određuje profesionalnu tajnu.

Ona glasi ovako: ‘O tome će sudije glasati, napravit će se zapisnik. Ukoliko izdvojeno mišljenje nije ušlo u taj zapisnik ono će se sačiniti pismeno, priložiti tom zapisniku i ta cjelina predstavlja zapisnik o vijećanju i glasanju. Taj papir ili papiri se zatvaraju u koverat i pečate. Niko nema pravo otvoriti taj koverat i objavljivati sadržani tog koverta pa čak ni drugostepeno vijeće koje je jedino ovlašteno otvoriti taj koverat u momentu kada odlučuje, ne da vidi kako je ko glasao, nego da vidi obrazloženje koje opredjeljuje stav suda. Poslije toga se to opet zatvara‘”, naveo je Adamović u emisiji Kontekst na AJB.

Adamović je dodao i da niko, pa ni javnost, ne može saznati kako je ko glasao unutar Sudskog vijeća.

To je protuzakonito. Čudim se što je to Perić uradio. To je ozbiljno djelo. To je težak eksces koji ne bi smio ući u praksu. Šteta je napravljena“, zaključio je Adamović.

Dodao je da “izdvojeno mišljenje se ne može obrazlagati, kod nas to mogu Ustavni sudovi”