Velež odgovorio Željezničaru: “Čist račun duga ljubav, tribina urađena po uputama NS BiH”

Upravni odbor FK Velež Mostar reagovao je saopćenjem, nakon što su iz FK Željezničar istakli da su razočarani odnos Rođenih prema njihovim zahtjevima da im se ustupi 5 posto tribine za gostujuće navijače na stadionu Rođeni.

Fudbalski klub Velež Mostar izrazio je začuđenost saopštenjem za javnost kojeg je izdao Fudbalski klub Željezničar.

Naše sportske rivale i prije svega prijatelje moramo upoznati sa činjeničnim stanjem kada je u pitanju naš stadion, a koji se još uvijek nalazi u fazi izgradnje.

Upravo zbog toga, jer ćemo u skorijoj budućnosti i zvanično najaviti da počinjemo s projektom izgradnje južne tribine na našem stadionu, nažalost, nije bilo moguće izaći u susret i ustupiti 5 posto kapaciteta tribina na način kako su to zahtijevali iz FK Željezničar”, poručili su Mostarci.

Ističu da nisu mogli ispoštovati zahtjeve FK Željezničar, je bi to bi bio svojevrsni presedan.

U našim prethodnim utakmicama kada smo bili domaćini slične uslove koje traži FK Željezničar, nije bilo moguće ispuniti prema navijačima FK Borac, HŠK Zrinjski i FK Sloboda. Mi smatramo da svi trebamo imati principijelan i jedinstven aršin prema svim klubovima.

Jednostavno, naše sportske prijatelje i rivale iz FK Željezničar još jednom upoznajemo s činjenicom da će južna tribina koja treba u skorije vrijeme da počne s izgradnjom biti namjenjena u predviđenom omjeru za navijače svih gostujućih klubova. Čudi nas što u FK Željezničar nemaju razumijevanja za ove činjenice”, dodaju iz ovog kluba.

FK Velež dalje navodi da želi podsjetiti javnost, da su uspjeli osigurati u vrlo kratkom roku montažnu tribinu za gostujuće navijače i za to uložiti određena sredstva.

Ta gostujuća tribina urađena je po uputama ljudi iz Nogometnog/ Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koji su zaduženi za infrastrukturna pitanja i kao takva tribina je dobila zeleno svjetlo od nadležnih službi N/FS BiH.

Samim time smatramo da smo svoju obavezu ispunili. Isto tako važno je istaknuti činjenicu da je i Policijska stanica Mostar Sjever zatražila izgradnju montažne tribine jer u protivnom nije mogla garantovati i osigurati sigurnost kad bi se navijačke grupe rasporedile onako kako to traže iz FK Željezničar”, napisali su iz Veleža.

Na kraju saopštenja osvrnuli su se i na primjedbu iz FK Željezničar o njihovom gostoprimstvu prema Veležu u evropskim utakmicama na stadionu Grbavica.

Vaš ustupak, dragi prijatelji, a to preskačete, FK Velež je platio onako kako ste tražili. Čist račun – duga ljubav, dragi prijatelji.

Bez obzira na sve, FK Velež s tradicijom i slavom dužom od 100 godina i dalje će biti sportski prijatelj i rival sa FK Željezničar, i bit ćemo najsretniji kad završimo izgradnju južne tribine da imamo još jedan prelijepi i kompletirani stadion po standardima FIFA-e i UEFA-e na kojeg ćemo svi zajedno biti ponosni.

Uz sportske pozdrave i dobrodošlicu, Upravni odbor Fudbalskog kluba Velež Mostar”, zaključuju.

FK Željezničar: “Velež odbio naš zahtjev da navijače smjesti na normalnu tribinu”

Podsjetimo, FK Željezničar obavijestio je jučer javnost da je predstavnik kluba obavio razgovore sa rukovodstvom FK Velež, a u vezi sa dolaskom i smještajem gostujućih navijača na utakmici polufinala Kupa BiH u Mostaru.

Željezničar je zatražio da im domaćin ustupi 5 posto kapaciteta na normalnoj tribini, ali to iz Veleža nisu dopustili.

Podsjetimo i da improvizovana tribina izgleda poprilično sramotno i podsjeća na kavez.

Klub je tražio od kluba domaćina da ustupi 5 posto kapaciteta na normalnoj tribini jer smatramo da su uslovi na improvizovanoj platformi namijenjene za gostujuće navijače sramni.

FK Velež nije pozitivno odgovorio na naš zahtjev i izražavamo veliko nezadovoljstvo i razočarenje stavom rukovodstva mostarskog kluba s kojim smo u posljednjih nekoliko godina imali jako dobru saradnju.

Također, podsjećamo da smo FK Velež izašli u susret prilikom odigravanja evropskih utakmica na našoj Grbavici gdje smo pokazali šta znači biti pravi domaćin.

Fudbal se igra zbog navijača i svi navijači u BiH zaslužuju normalne uslove za bodrenje svog kluba“, poručili su iz FK Željezničara.