Video/ Policija objavila snimak napada na banku i herojsku intervenciju oficira

Naoružani napadač usmrtio je pet, a ranio osam osoba u banci u Luisvilu, a američka policija objavila je snimak kamera na kojima se vidi intervencija policajaca.

Višeminutni montirani video prikazuje dolazak nekoliko policajaca, od kojih je jedan potpuni početnik, u zgradu banke, prilaze joj stepenicama te trenutak kada 25-godišnji počinitelj počinje pucati u njih.

Sve je snimljeno kamerama koje su dio policijske uniforme, a korišten je i snimak jednog od svjedoka koji je bio prekoputa zgrade banke.

Policajac Nickolas Wilt, koji je samo desetak dana prije napada položio policijsku zakletvu, pogođen je metkom u glavu, a njegov kolega Cory Galloway ranjen je u rame.

Galloway se odmah povlači i nakon nekog vremena uspijeva pogoditi strijelca iza zida ispod stepenica.

Mislim da sam ga pogodio. Mislim da je pao na zemlju. Osumnjičeni je pao na zemlju. Izvedite policajca“, govorio je kolegama putem radija.

Galloway je u napadu zadobio lakše povrede, Wilt je u kritičnom, ali stabilnom stanju u bolnici.

Zamjenik načelnika policije Luisvil Paul Humphrey ocijenio je reakciju ovih policajaca kao herojsku.

Učinili su tačno ono što su morali, kako bismo spasili živote“, rekao je.

Istakao je da otkako su policajci stigli na mjesto događaja, počinitelj nikoga nije upucao.

Napadač je koristio legalno kupljenu poluautomatsku pušku AR-15. Kako prenosi BBC News, puška će sada ići na javnu aukciju prema zakonu Kentakija.

To, između ostalih, smeta gradonačelniku Luisvila Craigu Greenbergu.

Prema sadašnjem zakonu Kentakija, jurišna puška koja je korištena za ubistvo pet naših susjeda i pucanje na policajce koji su reagirali bit će jednog dana prodata na aukciji. Razmislite o tome. To ubojito oružje vratit će se na ulice“, rekao je Greenberg.