Video/ Rasprava Zahiragića i Avdića: Je li pruga Ilidža – Hrasnica historijski projekat?

U raspravi na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Haris Zahiragić (SDA) i Samir Avdić (SDP), iznijeli su svoja mišljenja o gradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

Zahiragić je prethodno kritikovao Vladu KS i Ministarstvo saobraćaja zbog postojeće rekonstrukcije pruge.

Zastupnik Zahiragić tvrdi da projekat gradnje pruge do Hrasnice nije historijski ni za koga osim za građane Hrasnice, na šta mu je Avdić replicirao.

Projekat jeste historijski, ne samo za Hrasnicu nego i Sokolović Koloniju, Butmir…

Ukoliko ćemo Ilidžu posmatrati samo kao općinu iz koje ćemo crpiti, a ne kao općinu u koju ćemo ulagati, ja ne mogu da shvatim da će neko reći da to jeste historijski za Hrasničane, a nije za mene.

Za mene jeste historisjki i što se događa u Starom Gradu, u Centru.

Što se tiče teme sumnjivost nekih ugovora, mi smo mogli saznati i od predstavnika banke sa kojom je kredit dogovoren, da postoje određeni detalji koji su tajni, što je praksa poznata u cijelom svijetu i ti detalji ne mogu biti dostupni javnosti.

Molio bih ministra da pripremi informaciju, da nam predstavi koji detalji jesu a koji nisu tajni. Da završimo s tom temom. I onda će vjerovatno i kolega (Zahiragić, op.a.) biti zadovoljan“, rekao je Avdić.

Zahiragić je zatim replicirao.

On kaže da je svugdje u svijetu normalno da su neki podaci tajni. To u Džibutiju nije tajna. Ne postoji mjesto na svijetu u kojem novac građana može biti tajna. Hvala Bogu, mi smo demokratija u KS u kojem je transparentnost nešto što se stavlja u prvi plan, osim ako nešto neko krije.

Ne postoje ni zakoni ni praksa koji to omogućavaju nego možda neki principi EBRD-a itd. To je odličan projekat, historijski u tom smislu, svakako se slažem da jeste, ali ja bih volio da je to najmanji projekat sljedeće godine, da radimo puno veće stvari“, rekao je Zahiragić.

Više pogledajte u videu ispod.