Zlatko Miletić: “Bio sam u SIPA-i povodom Dodikovog negiranja genocida”

Delegat u Domu naroda BiH Zlatko Miletić komentirao je izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o negiranju genocida u Srebrenici, o sukobima s ambasadorima stranih zemalja u BiH, kazavši da je ponašanje Dodika vrlo čudno.

Ja sam bio neki dan u prilici da kod službenika SIPA-e dajem izjavu povodom moje dvije prijave iz drugog mjeseca s obzirom na to da sam ga prijavio za negiranje zločina na Markalama, a drugi put za negiranje genocida“, izjavio je Miletić za BHRT.

Ističe da je izjavu dao kao podnosilac prijave te da će biti svjedok Tužilaštva BiH ukoliko dođe do sudskog postupka.

Njegovo ponašanje je vrlo čudno, ali je čudno i ponašanje međunarodne zajednice i trojke s obzirom na to da se sve svodi na verbalnu komunikaciju, a niko ne poduzima ništa.

Ja mislim da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik kojeg on često ponižava, kao i Sattlera, da sjednu u PIC-u i da ga udalje ili smijene sa ove funkcije. Ako ne naprave nešto u narednom periodu, ja mislim da ovo neće dobro završiti“, rekao je Miletić.

Tužilaštvo BiH je ranije potvrdilo da je protiv Dodika pokrenuto više istraga prema prijavama građana, ali nisu htjeli otkriti u kojoj je to fazi i da su počela saslušanja u SIPA-i.

Tražili su od mene da potvrdim navode koje sam dao u javnosti i koje sam poslao Tužilaštvu. Da objasnim te aspekte krivičnog djela iz moje perspektive“, naveo je Miletić.

Miletić je kazao da sve to što Dodik radi ima obilježja krivičnog djela.

Ne radi se samo o verbalnom obraćanju, radi se i o nekim političkim potezima, ako hoćete, pripremama za donošenje zakona na kojim on ozbiljno sa svojim saradnicima radi, da spomenem Zakon o imovini.

Sedmi put je Ustavni sud BiH donio odluku o tome. On i dalje ne poštuje odluke Ustavnog suda. To predstavlja kazneno djelo“, kaže Miletić.

Miletić je, ocijenivši aktuelni trenutak kao turbulentan i vrlo složen, govorio upravo o Dodiku koji već neko vrijeme konstantno šalje zapaljive izjave.

Mislim da je situacija turbulentna i vrlo složena. Koliko vidim u prethodnih mjesec-dva, predsjednik RS sve češće dolazi u sukob s veleposlanicima stranih zemalja u BiH. Sve više prosipa silu, prijeti secesijom, negira ratne zločine“, rekao je Miletić.