Ambasada SAD u BiH: “Prijetnje ne dolaze od nas i Zapada, nego od Dodika”

“Najnoviji navodi Milorada Dodika, kao većina njegovih prethodnih tvrdnji, apsurdni su i zlonamjerni. Sjedinjene Države i Zapad ne predstavljaju prijetnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, naveli su danas iz Ambasade SAD-a u BiH kao odgovor na najnovije izjave Milorada Dodika.

Dodaju da takve prijetnje dolaze upravo od Dodika.

Te prijetnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, bogateći se umjesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum, te dajući destabilizirajuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti Republike Srpske”.

Još su poručili da su SAD bile i jesu i dalje partner svih građana BiH.

Sjedinjene Države su bile i jesu prijatelj i partner svih građana Bosne i Hercegovine. Naša politika ovdje je jasna i direktna i takva je već 28 godina: Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, kao i njenu integraciju u evro-atlantske institucije”.

Ambasada Rusije u BiH: “Biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik”

Podsjetimo, ranije danas je Ambasada Rusije u BiH saopštila da “Amerikanci vole druge da uče kako treba da žive”, ocjenivši da je biti prijatelj sa Amerikom “kao kupiti kartu za Titanik”.

Ambasada SAD u BiH i State department su povodom Dodikovog odlaska u Moskvu i sastanka sa predjsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ocjenili da “u trenutku dok Rusija vodi svoj agresorski rat protiv Ukrajine, nijedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da proširuje saradnju s Rusijom“.

Ukazali su da je Dodikova odluka da se sastane s Putinom „kratkovida“ i da ne služi interesima građana RS.

Reagujući na to, Ambasada Rusije u BiH je postavila pitanje o tome „ko su oni da uče predsednika RS s kim treba biti prijatelj?“.

Amerikanci inače vole da uče druge kako treba da žive. Kakav stav treba da imaju. Kako se moraju voditi principima demokratije, nekim pravilima koja su, navodno, u osnovi svijeta, njihovog svijeta, gdje su oni gospodari, a ostali su zahvalni i skromni slušaoci“, piše u saopštenju.

Dodaje se da „ako pokažete nezavisnost, dobijate sankcije i embargo, a, ako branite međunarodno pravo, onda ste autokrata i totalitarista“.

Za pokorne i poslušne je pripremljena finansijska milostinja, čiji su izvor džepovi tih istih pokornih. Samo što oni to ne razumiju. Za sada“, poručila je ambasada.

Ambasada Rusije u BiH optužuje SAD da „besramno i drsko lažu, uništitavaju suverene zemlje, izlažući ih neljudskom bombardovanju, ignorišu svoje međunarodne obaveze, kriveći druge za to“.

U ruskom saopštenju je ocjenjeno da su SAD „jednom nogom na rubu finansijskog ponora“, kao i da je Amerika „bolesno društvo, pogođeno metastazama nasilja, rasne netolerancije i ekonomske nejednakosti“.

Biti prijatelj sa Amerikom je kao kupiti kartu za Titanik“, zaključuje Ambasada Rusije.