Bosna i Hercegovina ima viceprvaka Evrope

Taekwondo klub Šampion je proteklih dana učestvovao na Evropskom klupskom prvenstvu koje se održavalo od 27. do 30. aprila ove godine.

Na takmičenju je nastupilo 11 takmičara iz “Šampiona” u svim uzrastima, kadeti, juniori i seniori.

Na takmičenju se istakao mladi Afan Demirović koji je nastupio u kategoriji kadeta “U 172 cm” koji se plasirao u finale i osvojio srebrenu medalju.

U prvoj borbi Afan je savladao predstavnika Bugarske rezultatom 2:0, u drugoj borbi za odličije bio je bolji od prestavnika Ukrajine rezultatom 2:1 u rundama, u polufinalu je savladao prestavnika Grčke da bi u finalu tijesnim rezultatom izgubio od predstavnika Moldavije.

Ostali takmičari Hanadi Šarotić, Sibela Čindrak, Aylin Šarotić su uspjeli pobjediti svoje prve borbe ali su nažalost u drugim borbama zaustavljeni.

Bez plasmana iako su pokazali odlične borbe su ostali naši Esma Bahtanović, Eman Čavalić, Ahmed Dizdar, Ahmed Mukača, Džejna Hamzić.

Odličan rezultat našeg kluba nakon svega tri godine postojanja uspjeli smo u svoju kolekciju dodati prvu Evropsku medalju. Afan Demirović je jedini sportista iz BiH koji se plasirao u finale Evropsko klupskog prvenstva u kadetskoj konkureciji i samim tim se direktno plasirao na Evropsko kadetsko prvenstvo.

Naš klub iako je mlad kolektiv pokazuje potencijal najboljih što govori sama pomisao da smo nastupili sa 11 takmičara koji se probijaju u Svjetski vrh. Moramo napomenuti na sve propuste naših nadležnih institucija koji nisu podržali odlazak naše ekipe na ovo takmičenje.

Troškovi odlaska na ovo takmičenje su iznosili po 1000 km za svakog takmičara koji su finansirali roditelji i klub. Mislim da treba doći bolje vrijeme i bolja podrška kako bi nastavili da živimo svoje snove.

U narednom periodu nas očekuje Multi Evropsko prvenstvo u Sarajevu, Ulcinj Open a nakon toga velika priprema naših članova koji će uzeti učešće na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu kao i na Evropskom prvenstvu za juniore u Talinu“, izjavili su treneri kluba Armin Gredić i Muhamed Gredić.