Brojni političari iz BiH izrazili saučešće zbog masakra u osnovnoj školi u Beogradu

Brojni političari iz Bosne i Hercegovine su izrazili saučešće zbog masakra u Beogradu u kojem je maloljetnik ubio osam đaka i čuvara u školi.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je saučešće ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavu Gašiću, porodicama stradalih učenika i uposlenika škole, građanima Beograda i Republike Srbije zbog tragičnog napada i žrtava u školi u Beogradu.

Ovaj bezrazložni napad odnio je mnoge nedužne živote i uzrokovao tugu mnogih porodica, naroda Srbije i brojnih vaših prijatelja u RS i BiH. Dijelimo i ovu bol sa vama i stojimo uz porodice i građane Srbije u ovim bolnim i tužnim trenucima.

Na raspolaganju smo i za svaki vid pomoći i saradnju u ovom i drugim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Molimo da prenesete naše želje za brzi oporavak povrijeđenih učenika i uposlenika škole“, istakao je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je poruke sućuti predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić povodom tragične pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu.

Duboko me potresla vijest o tragediji u kojoj su stradali učenici i zaposlenici u osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ na Vračaru u Beogradu. Uime Vijeća ministara BiH i svoje lično ime, Vama i porodicama stradalih upućujem izraze najiskrenije sućuti i podrške.

Bosna i Hercegovina dijeli bol s porodicama nastadalih i želi brz oporavak povrijeđenim učenicima i nastavnicima. Naše misli i molitve su uz vas“, navodi Krišto.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije Vladimiru Orliću nakon tragedije koja se dogodila jutros u osnovnoj školi u Beogradu.

Duboko me potresla vijest o tragediji u kojoj je život izgubilo više učenika beogradske osnovne škole i jedan zaposlenik, a više njih povrijeđeno“, napisao je Zvizdić u telegramu.

Zamolio je Orlića da porodicama poginulih i zaposlenicima škole prenesete izraze njegovog iskrenog saučešća, a povrijeđenim učenicima želje za brz oporavak.

Naime, četrnaestogodišnji dječak ustrijelio je u srijedu ujutro svoju nastavnicu u beogradskoj osnovnoj školi prije nego što je otvorio vatru na druge učenike i zaštitare i ubio ukupno devet ljudi, saopćilo je srbijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je telegram saučešća prvom potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću povodom tragičnog događaja u Beogradu.

Duboko me potresla vijest o tragičnom događaju u osnovnoj školi u Beogradu gdje su živote izgubili nedužni učenici i uposlenici škole.

U ime Ministarstva vanjskih poslova BiH i u svoje lično ime, Vama i porodicama stradalih upućujem izraze najiskrenijeg saučešća, a povrijeđenim učenicima i uposlenicima želim brz oporavak. Naše misli su sa vama“, navodi se u Konakovićevom telegramu, saopćeno je iz MVP BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić uputio je također danas izraze saučešća porodicama stradalih učenika i radnika, predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, predsjedniku Narodne skupštine RS Vladimiru Orliću i narodu Srbije povodom tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Uime Narodne skupštine i u svoje ime, upućujem vam duboko i iskreno saučešće povodom nezamislive tragedije koja se danas desila. Povrijeđenima želim brz oporavak, a RS sa svima iskreno saosjeća“, naveo je Stevandić u telegramu saučešća, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, povodom nezapamćene tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“, uputio telegram saučešća predsjedniku Narodne skupštine RS Vladimiru Orliću.

Povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ na Vračaru, molim Vas da primite izraze najdubljeg saosjećanja.

Porodicama poginulih upućujem iskreno saučešće, a povrijeđenima želim brz oporavak.

Poštovani gospodine Orliću, još jednom Vam upućujem najiskrenije izraze saučešća i dubokog poštovanja“, navodi se u Špirićevom telegramu saučešća, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.