Christian Schmidt: “Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu, svašta se priča”

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini govorio je o svojim posljednjim odlukama, ali i o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

U razgovoru za BHRT, Schmidt je kazao kako su novim odlukama napravili veliki korak u budućnosti.

Također, kazao je da li se smatra nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini.

Svašta se priča, naučio sam da se ovdje ima priča, ali kada je riječ o činjenicama, naravno u cijelom tom slijedu od Paddy Ashdowna do danas ja sam visoki predstavnik i nadam se da nakon mene neće biti mnogo mojih nasljednika jer ovdje je bitan put u evropskoj integraciji, a to znači u samostalnost”, kazao je Schmidt za BHRT.

Bosna i Hercegovina ima zajedničku državnost, naglašava Schmidt, a ona ide u Evropu i ona mora odlučiti šta je važno za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku, ali i Brčko jer to je osnova Bosne i Hercegovine.

Ne osjećam se uopšte nepoželjnim ovdje. Naučio sam da razlikujem između političkog diskursa ili političkih izjava raznih vrsta, ima jedan jedan koji se nikako ne želi s mnom sastati.

Ako se dobro sjećam čak nije otišao ni u Mostar da ne bi mene susreo, ali mislim da je sasvim suprotno – ima jako mnogo ljudi, onih normalnijih, koji nisu na političkoj sceni, a koji su puno otvoreniji i srdačniji prema meni i ja to osjetim”, komentirao je visoki predstavnik nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “da se nije odazvao pozivu na mostarski sajam, jer se nije htio sastati s visokim predstavnikom.”

Schmidt misli da je Milorad Dodik u prilici da prokocka jednu važnu šansu.

Udruženje građana ReSTART BiH je za 9. maj kada se obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, zakazao proteste na kojima će, kako kažu, ponuditi i rješenja za Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da Schmidt, kako oni navode, nije riješio probleme.

Demonstracije su osnovno ljudsko pravo i sve je to dobro dok su one mirne. Svako ima pravo da kaže šta želi i izrazi svoje neslaganje. Međutim, ono što meni fali je ‘treba to i to’, i potrebno je napraviti put kako doći do svojih ciljeva.

Kada su u pitanju sva ta traženja, zahtjevi, to je do Parlamenta BiH koji treba da dopuni Dejtonski mirovni sporazum, Dejtonski Ustav i Dejton generalno. Onih 14 tačaka evropskih normi, presuda Sejdić- Finci i sve ostale presude koje treba implementirati, to treba da riješi Parlament.

Ja sam spreman i vrlo rado ću pomoći, ali ne želim da stalno neko u okviru svojih kompetencija, kao što su one koje ja imam, da se tu mora tražiti izlaz i da se one moraju primijeniti.”

Odluke koje zapravo trebaju da donesu oni koji su izabrani, ja sam zapravo dopunio iste kako bih zaustavio nove blokade. Bilo je i ranije blokada, pa je to svjetski rekord. U Federaciji BiH ste imali Vladu koja uopšte nije bila birana u Parlamentu i koja je praktično bila u tehničkom mandatu. Ne znam da li je je to ikada zabilježeno u svijetu”, podvukao je Schmidt.