Detalji akcije Derbi 2: Policajac uhapšen jer je rekao osumnjičenom da ga prati SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Gruda i Ljubuškog realizovali operativnu akciju “Derbi 2“, u okviru koje su izvršeni pretresi stambeni objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji i privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije.

Privedena je jedna osoba koja se tereti za krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Kako mediji saznaju, riječ je o policijskom službeniku koji je u penziji.

Krivično djelo počinio je 5. maja 2022. godine kao policijski službenik, kazali su iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona pod čijim nadzorom je vođena akcija.

Naime, on je kao policijski službenik imao pristup bazi IDDEEA kao i vlasnicima registarskih oznaka.

SIPA je u tom trenutku radila istragu krivičnih djela u vezi sa akciznom robom i osumnjičena osoba je bila pod mjerama praćenja.

Policijski službenik je došao do informacije i kazao osumnjičenom da ga SIPA prati te odao o kojem vozilu je riječ. Time su, kako su kazali iz Tužilaštva ZHK, ugrožena akcija i životi djelatnika SIPA-e.

Policijski službenik u penziji je priveden i danas je predat u nadležnost Tužilaštva ZHK. Prema nezvaničnim informacijama, ta nje ma neće biti zatražen pritvor.

Podsjetimo, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti realizovane su po nalogu Općinskog suda u Ljubuškomi pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.