Haris Zahiragić: “Hadžibajrić šta god da je radio, ništa nije mogao raditi sam, imao je podršku Trojke”

Zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Haris Zahiragić (SDA) večeras se na društvenim mrežama oglasio povodom hapšenja načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Tvrdi da stvari koje se spominju u medijima su javna tajna godinama u Starom Gradu. Čini se, kako za koga.

Optužuje Trojku da treba odgovarati zajedno s Hadžibajrićem.

Očekivano, ni riječi nije izustio o hapšenju bivšeg načelnika Općine Ilidža i aktuelnog ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića, o čijim se kriminalnim aktivnosti godinama govorilo. Naravno, Memić je istaknuti član SDA stranke.

SDA Stari Grad je jedina opozicija u kontinuitetu od 10 godina, a Trojka je za to vrijeme u vlasti u Starom Gradu!

S obzirom da živim, a samim tim i djelujem (i) na području opštine Stari Grad, dobio sam puno upita građana i svojih glasača o novonastaloj situaciji vezanoj za načelnika opštine.

Ibrahim Hadžibajrić je na poziciju načelnika u aktualnom mandatu izabran uz podršku NBL-a, SDP-a, NIP-a i NS, na osnovu čuvenog “Sarajevskog dogovora”.

Bez obzira na to, želim da vjerujem da će Sud, prema pravu i propisima, a ne prema politici, utvrditi sve činjenice i okolnosti u slučaju Ibrahima Hadžibajrića, te donijeti pravednu presudu.

Istinska vladavina prava i odgovornost su potrebni ovom društvu kao lijek.

Istina, veoma je indikativan momenat hapšenja Ibrahima Hadžibajrića u vezi sa krupnijim političkim procesima, ali treba biti iskren neke od stvari koje možemo saznati u medijima, javna su tajna već godinama u Starom Gradu.

Sila Bogu nije mila“, navodi Zahiragić.

Dodao je da uprkos tome, ne smatra adekvatnim način privođenja načelnika, a pogotovo državne službenice, koju su zavezanu i sa spuštenom glavom, kao da se radi o serijskom ubici, doveli pred kamere.

To je show i predstava, a koja ovom društvu neće donijeti ništa dobro, osim bespotrebnog ponižavanja osumnjičenih.

Ukoliko su krivi, kaznu će odrediti sud, a javnost će svakako donijeti svoj sud.

Lično sam svoj politički put započeo u Opštinskom odboru SDA Stari Grad.

Iako nikada nisam obnašao nikakve funkcije, niti sam se ikada kandidovao na lokalnom nivou, bio sam, a i dalje jesam, dio tima koji je na sve devijantne pojave u Opštini Stari Grad ukazivao godinama.

Kako kroz rad na terenu, tako i u organima vijeća putem naših vijećnika.

Neki od naših vijećnika su čak podnosili krivične prijave, potpisivali ih i javno ukazivali na razne probleme naše Opštine.

Iako poštujem presumpciju nevinosti, jer sam to dužan kao pravnik, te iako sam svjestan, ponavljam, kako je momenat hapšenja načelnika Starog Grada indikativan, ne mogu a da ne istaknem kako je u opštini Stari Grad SDA zapravo jedina prava opozicija u kontinuitetu već 10 godina…

Kako posljednjih 10 godina, tako i danas, u rukovodstvu općinskog vijeća, sjede kadrovi Trojke, a koji su glasali za sve ranije budžete i mnoge, danas sporne, odluke“, zaključio je Zahiragić.