Haris Zahiragić nezadovoljan izdvajanjima Vlade FBiH i KS za poplavljena područja u Krajini

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevu i delegat u Domu naroda FBiH Haris Zahiragić kazao je da je u oba ova tijela uputio po jednu inicijativu, a vezano za poplave.

Smatra da su pomoći Vlade FBiH i Kantona Sarajevo više simbolične.

U međuvremenu, vidio sam da su Vlada Kantona Sarajevo, a u kojem se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine, kao i Vlada entiteta FBiH, donijele određene odluke, a koje su u smislu iznosa predviđenih za pomoć više simbolične nego suštinske.

Vlada FBiH je predvidjela 500.000 KM, što je manje od 0,08 od ukupnog budžeta Federacije, što je, smatram neadekvatno“, naveo je Zahiragić.

Istakao je da su ljudski životi i sudbine u pitanju, pa smatra da je pet miliona, što je puno manje jedan posto budžeta, adekvatan iznos sredstava za pomoć tom, veoma važnom, dijelu BiH.

Također, jedan milion za Kanton Sarajevo u smislu budžeta Kantona Sarajevo nije veliki novac, a osim suštinske važnosti takve finansijske pomoći, značajno je da Sarajevo, kao prijestolnica, pokaže dovoljan stepen empatije prema drugim dijelovima države.

Shodno tome očekujem da se bosanska Krajina, koja je, nažalost, odveć na marginama naših političkih interesovanja, pomogne s adekvatnim sredstvima, kako za prevenciju, tako i za oporavak od velikih šteta koje su već nastupile radi prirodnih nepogoda.

Na kraju, molim dragog Boga da pomogne i olakša svim pogođenim građanima herojske Bosanske krajine, s vama sam u mislima i dovama, ali i na raspolaganju za svaku vrstu pomoći, od fizičke preko materijalne pa do političke“, naveo je.