Iz Trebinja i Doboja krenuli autobusi i automobili na miting podrške Vučiću u Beograd

Iz Trebinja, na jugu Bosne i Hercegovine, u petak ujutro je otišao nepun autobus putnika za Beograd.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) su rekli da idu na miting podrške predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se održava isti dan u večernjim satima u glavnom gradu Srbije.

Ističu i da im je plaćen prevoz i prenoćište, ne želeći reći ko je finansijer, piše Radio Slobodna Evropa.

Uglavnom se radi o članovima vladajuće stranke u tom gradu, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsjednik Milorad Dodik.

Prevoznik je firma iz Mostara, udaljenog oko 120 kilometara od Trebinja.

Među onima koji će otputovati u Beograd je i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, ali i Jelena Trivić, liderka opozicionog Nacionalnog fronta.

U Beograd je u koloni automobila oko 10 sati 26. maja otišlo i oko 500 građana Doboja, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Oni su se okupili u dvorani Medicinske škole koja je izgrađena sredstvima Vlade Srbije. Radi se o zaposlenima u javnim ustanovama, preduzećima, lokalnim i entitetskim pristalicama Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Odlazak u Beograd organizovala je Gradska uprava Doboj kako bi se ovaj grad zahvalio predsjedniku Srbije“, kazao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić, inače kadar Dodikovog SNSD-a.

U sali prije polaska su intonirane himne RS i Srbije, te su na razglasu puštane pjesme posvećene Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je u petak miting u Beogradu.

Ko je još krenuo za Beograd?

Na desetine autobusa krenulo je posle ponoći sa autobuske stanice u Sjevernoj Mitrovici ka Beogradu, uglavnom sa zaposlenima u javnim institucijama koje finansira Republika Srbija.

Autobusi su kretali tokom cele noći, sve do samog jutra.

Jedna grupa zaposlenih se revoltirana vratila kućama, jer ni posle više sati čekanja nije bilo dovoljno autobusa da se smeste.

Dvadesetak Srba sa Kosova još prije sedmicu dana je krenuo pješke ka Beogradu da bi do petka bili prisutni na obraćanju srpskog lidera.

Profesori jedne škole u Sjevernoj Mitrovici, kako je rečeno RSE, našli su se na listi onih koji “moraju” da budu u Beogradu.

Besplatne šatl autobuse organizuju i udruženja iz Sjeverne Makedonije.

Opozicione stranke u Srbiji optužuju Vučićevu stranku da vrši pritisak i prijetnje zaposlenima u državnim institucijama da prisustvuju skupu.

Petar Petković (drugi s desna), direktor kosovske kancelarije u Vladi Srbije, i Milan Radoičić (drugi s leva), potpredsednik vodeće partije kosovskih Srba, sa grupom građana iz Leposavića i Severne Mitrovice koji su se uputili pešice na miting u Beogradu, zakazan za petak.

Poslije dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, opozicija je organizovala do sada dva protesta u Beogradu pod sloganom “Srbija protiv nasilja”.

Na njima je učestvovalo desetine hiljada ljudi.

Sa protesta se traži zatvaranje televizija sa nacionalnom frekvencijom koje, kako se navodi, promovišu nasilje, poput televizija Pink i Happy, ostavke ministra policije Bratislave Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, hitno ukidanje reality programa, zamjena članova savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.